Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Nicklas Winblad von Walter plocka bort hästprofilens annons från Piteå kommuns hemsida. Foto: Adam Berlin/SVT

Piteå kommun gjorde PR för hästprofilen – backar efter SVT:s frågor

Publicerad

Hästprofilen har inte haft något registrerat företag sedan 2019 – men Piteå kommun har fortsatt göra reklam för verksamheten. Men när SVT börjar ställa frågor plockas annonsen bort från hemsidan.

Under gårdagen väckte åklagaren Anna Meyrowitsch åtal mot ”företagaren” från Piteå. En person omkom sedan mannens hästar skenat på Djurgården och nu riskerar han flera års fängelse för grovt vållande till annans död.

Samtidigt kunde SVT Norrbotten avslöja att mannen inte har haft något registrerat bolag på flera år. När han har anordnat turridningarna de senaste åren har han tagit betalt via swish till sin privata mobil.

Hästar skenade på Djurgården

Kommunen gjorde PR för mannen

Under polisens brottsutredning har Piteå kommun fortsatt att marknadsföra företagarens verksamhet på sin hemsida.

Att han saknat ett behörigt företag eller gått i personlig konkurs har man inte koll på förrän SVT börjar ställa frågor.

– Vi har inte resurser för att hålla koll på alla företag som vi visar på vår hemsida, säger näringslivschefen Nicklas Winblad von Walter.

Se när Piteå kommun plockar bort annonsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar skenade på Djurgården

Mer i ämnet