Eskil Rönér, förbundsordförande Hamnarbetarförbundet. Foto: SVT/Hamnarbetarförbundet

Piteås hamnarbetare utestängda

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 06.00 på tisdagsmorgonen ligger i princip all verksamhet nere i hamnen i Piteå. Det beror på den lockout som arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar utfärdat.

Lockouten pågår under hela tisdagen och är en motåtgärd till Hamnarbetarförbundets övertidsblockad som gäller till den 6 februari.

Konflikten handlar om att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget rikstäckande kollektivavtal med Sveriges hamnar – men det man inte har kunnat enas om är Hamnarbetarförbundets inflytande i det lokala fackliga arbetet.

– Vi diskuterar väldigt detaljrikt hur de här avtalen skulle fungera på arbetsplatserna. Men det slutade med att arbetsgivarsidan kom med en kravlista vi skulle skriva på pararellt med avtalet och den kravlistan står vi och stöter och blöter just nu, säger Eskil Rönér, förbundsordförande Hamnarbetarförbundet.

– Kravlistan är full av skrivningar som gör att kollektivavtalet tappar i kraft och betydelse för oss, den kan vi inte gå med på.

Parterna är kallade till nya överläggningar på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.