Polisen dömdes i november 2019. Foto: Johan Nilsson/TT.

Polis får behålla jobb trots fällande dom

Uppdaterad
Publicerad
En polis från Luleå som i slutet av november förra året dömdes för dataintrång vid elva tillfällen får, trots att personalansvarsnämnden i förväg sagt att anställningen skulle avslutas vid fällande dom, behålla sitt jobb.

Polisen dömdes i Luleå tingsrätt till 50 dagsböter, istället för 100 då det mesta talade för att han skulle förlora sin anställning.

Personalansvarsnämnden motiverar sitt ändrade beslut med att de otillåtna slagningarna i it-systemen ska ha varit tjänsterelaterade och till nytta för arbetet, och att polisen uppger att han inte ska ha fått information eller utbildning om att den typen av slagningar inte var tillåtna.

Arbetsdomstolen anser också att mannens anställning ska fortsätta gälla, om än med viss tvekan, bland annat för att sökningarna ska ha varit ”resultatet av en missriktad överambition”.

”Enligt dina egna uppgifter, som nämnden inte finner anledning att tvivla på, tycks du ha haft något slags legitimt syfte med flertalet av slagningarna. Det kan också konstateras att tingsrätten i samtliga fall utom ett har grundat sin bedömning att slagningarna inte har varit tjänsterelaterade, och därmed olovliga, på det förhållandet att du har varit jävig mot de aktuella personerna och inte att de skulle ha skett av t.ex. nyfikenhet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer