Else-Britt Cejas är orolig över att det har blivit så stökigt i byn Vidsel. Foto: SVT/Mattias Larsson

Polisen ökar sin närvaro i Vidsel – sätter in patrull

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norrbotten har bestämt sig för att öka sin närvaro i Vidsel i Älvsbyns kommun efter att bybor larmat att de känner sig otrygga.

Det var i slutet av juli som runt 80 bärplockare flyttade in i två utdömda fastigheter vid torget i Vidsel. Älvsbyns kommun har förbjudit bärplockarna att bo i husen, då boendet är otjänligt, och kommer att lägga ett vite på runt en miljon kronor till fastighetsförvaltaren.

Några dagar efter att bärplockarna flyttat in kom en polisanmälan om misstänkt människoexploatering i Älvsbyn och den fjärde augusti en anmälan om olaga hot då tre personer är misstänkta för att ha viftat mot bärplockarna med någon typ av tillhygge.

Bärplockare i Vidsel

Otrygghet bland Vidselborna

Under onsdagen meddelade polisen i Norrbotten att de kommer att utöka sin polisnärvaro i Vidsel efter att flera polisanmälningar kommit in om bland annat stölder, avställda bilar och nedskräpning. På tisdagen blev även fyra personer anhållna misstänkta för stöld.

Polisen säger också att flera bybor hört av sig via mejl och telefon om situationen.

– Vi gör det här för att skapa trygghet. Dels för att medborgarna som bor där ska känna att det är ett tryggt samhälle. Vi har fått tydliga signaler om att de inte känner sig trygga av olika orsaker, säger Peter Lundmark, tf lokalpolisområdeschef Piteå Älvdal.

Poliser ska vistas i byn

Nu kommer en polispatrull att vistas i området både dagtid och kvällstid för att skapa mer trygghet.

– Tanken är att de är där så länge det är ett problem, men det står ju i konkurrens med annat. Men det förekommer brottslighet i Vidsel, så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare i Vidsel

Mer i ämnet