Från polisens presskonferens Foto: SVT

Poliser från hela landet inkallade till Boden

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norrbotten kraftsamlar inför 1 maj i Boden – och tar in kompetens från hela landet.

Situationen med fem manifestationer och tre första majtåg i Boden gör att polisen i Norrbotten kraftsamlar. Under torsdagen berättade polisen mer om polisens arbete under den aktuella dagen.

– Vår uppgift är att skydda demokratin och ansvara för ordning och säkerhet så att tal ska kunna hållas på ett säkert sätt. Det handlar också om att skydda rätten att demonstrera och yttrandefriheten som omfattar alla så länge inte något brott begås, säger kommenderingschefen Per Karlsson.

NMR Norrbotten

Avspärrningar

En karta visar de områden i Boden som kommer att vara avspärrade. Området kommer att vara cirka 1,5 kilometer långt och det kommer även att vara drönarförbud som gäller från 09.00-20.00.

Karta över de avspärrade områdena.

Men beroende på vad som händer kan avspärrningarna komma att ändras.

– Det kan vara så att folk inte kan röra sig fritt på området hela tiden – så det ska man vara beredd på.

Många demonstranter väntas

Polisen uppger att det kan bli många demonstranter. NMR har sökt tillstånd för 300 och Boden mot rasism ansökt om tillstånd för 500 demonstranter.

Dessutom väntas Socialdemokraterna bli många då många personer kommer att ansluta från andra kommuner.

– Tusentals människor kommer att vara i omlopp och det måste man vara beredd på.

Tar in kompetens från hela landet

Inför demonstrationen finns det folk som uttryckt oro över att Norrbottenspolisen skulle vara naiva. Och frågan är vilken erfarenhet som polisen i Norrbotten har av den här typen av demonstrationer.

– I det här fallet ska vi inte se oss som Norrbottenspolisen. Vi kommer att ta in kompetens från hela landet och det innebär att vi i Boden ska se oss som en enda stor organisation, säger kommenderingschefen Per Karlsson.

Det kommer vara både civilklädda och uniformerade poliser vid området. Och det kommer även finnas utredningskompetens på plats om ett brott skulle uppstå.

Brott kan enligt polisen vara att dränka ett budskap när någon håller tal, och det innebär att personen eller personerna som gör det inte får vara kvar på platsen och att de lagförs.

Polisen kommer också att ha en buffertzon i Boden som människor inte kommer att ha tillgång till. De kommer även ha med en ny typ av längre polismålade fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet