Ännu så länge är det lugnt, men ovanligt intensiv första maj väntar i Boden Foto: SVT

Intensiv första maj i Boden – folk från hela Sverige samlas

Uppdaterad
Publicerad

Fem manifestationer, tre tåg och folk från hela Sverige. Årets första majfirande i Boden kommer att bli ovanligt intensivt.

Boden rustar för första maj. I år kommer fem manifestationer och tre olika tåg att gå genom stan. Vänsterpartiets tåg går först. Sedan kommer den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens tåg och sist ut är Socialdemokraterna. Samtliga tåg kommer att gå förbi manifestationen som ordnas av Boden mot rasism vid Medborgarplatsen.

– Vi går där vi alltid har gått. Den finaste arbetardagen är naturligtvis också en dag att protestera mot det gäng ”nassar” som nu är här, säger Bosse Strömbäck som är gruppledare för Västerpartiet i Boden.

NMR Norrbotten

SVT har pratat Robert Eklund som arrangerar Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg i Boden och han säger att han inte kommer att ställa upp på någon intervju innan demonstrationen.

Försöker locka demonstranter från hela norden

Nordiska motståndsrörelsen försöker locka demonstranter från hela norden till tåget i Boden, Även Boden mot rasism erbjuder övernattning åt demonstranter från Umeå och Stockholm. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna hoppas på stöd från partivänner i länet. Socialdemokraterna har dessutom bjudit in alla partier utom Sverigedemokraterna till att delta i den manifestation de kommer att ha på Centrumtorget hela dagen.

– Om inte vi gör en manifestation, hur blir det då? Ska bodensarna stå och se på när Nordiska motståndsrörelsen marscherar genom staden, säger Sara Bruun som är nyvald gruppledare för Socialdemokraterna i Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet