Avhopparen Anna-Lena Joners Larsson berättar om sin tid i den innersta nazistiska cirkeln. Foto: SVT

Anna-Lena var del av nazisternas inre krets – hoppade av

Uppdaterad
Publicerad

Hon levde med en av Sveriges mest kända nazister i flera år. Och nyligen fick bodensarna möjlighet att lyssna till Anna-Lena Joners Larssons historia.

Det var förälskelsen och musiken som blev inträdesbiljetten. Han var sångare i ett av Europas största vit makt-band. Hon blev turnéledare. Och ganska snart blev hon även en del av den innersta cirkeln i den svenska nynazistiska rörelsen.

– Det är det som är så konstigt med den här historien att jag var en ganska berest tjej, hade bott i Egypten, jag pratade arabiska och hade ganska mycket skinn på näsan, säger Anna-Lena Joners Larsson.

Men var det inget då som tog emot i dig när du insåg vad han var involverad i?

– Jo, men jag hade ett mantra som jag upprepade hela tiden; att jag är inte rasist och jag är inte engagerad politiskt och jag håller inte med i de här frågorna fast jag är tillsammans med honom, säger Anna -Lena Joners Larsson.

Uppträdde för Klu Klux Klan

Under spelningar i Europa och USA hyllades sen det nordiska blonda paret av såväl Ku Klux Klan som andra rasistiska organisationer.

– Det vara flera faktorer som spelade in men en sak som hände var att jag blev gravid och Försäkringskassan godkände inte min sjukskrivning.

– Och helt plötsligt blev ju allt det här som mina vänner talat om för mig och som jag kunde läsa på exempelvis Avpixtlat sanning. Att dom kunde komma till Sverige och få socialbidrag och få jobb och jag fick inte hjälp,  säger Anna-Lena Joners Larsson.

Vad hade du för roll in den innersta cirkeln?

– Jag var en flitig debattör helt enkelt, på exempelvis sociala medier. Det var när jag var som mest aktiv som jag mådde som sämst, säger Anna-Lena Joners Larsson.

Öppnat sitt hjärta

Idag föreläser Anna-Lena Joners Larsson om tiden i den nynazistiska rörelsen. Och under förra veckan kom hon till Havremagasinet i boden, i regi av ABF Norr och Västerbotten. Hon har också släppt boken Nazibruden.

Samtidigt är hon integrationsassistent i kommunen och har engagerat sig i flyktingfrågan.

– Idag vill jag exempelvis hjälpa människorna i Syrien och jag vill att fler ska få komma till Sverige, säger Anna -Lena Joners Larsson.

Men med tanke på hur hårt du gick in i det när du var på andra sidan, hur kan du lita på dig själv och din övertygelse idag?

– Om man en gång har öppnat sitt hjärta och sitt sinne och man har träffat de här människorna och prata om deras livsöden och allting, så kan man inte backa, för det är helt omöjligt, säger Anna-Lena Joners Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.