Porsön i Luleå blir första området i polisregion nord som kommer att kameraövervakas. Foto: SVT

Polisen sätter upp övervakningskameror i Porsö centrum

Uppdaterad
Publicerad

Känslan av otrygghet hos de boende på Porsön i Luleå har nu lett till att polisen fått permanent tillstånd att sätta upp fyra övervakningskameror i Porsöns centrum.

Det här är den första platsen i polisområdet region nord som får övervakningskameror och polisen är inte främmande för att sätta upp fler kameror.

– Om det blir så att tryggheten ökar så är inte vi främmande för att vi skulle kunna utöka detta, säger Ulf Sköld, lokalpolisområdeschef.

På presskonferens utpekade Hertsön och Björkskatan som områden som skulle kunna bli aktuella för ytterligare kameraövervakning i Luleå.

Permanent bevakning

Kamerorna i Porsöns centrum sattes upp redan i mars i år, men nu har Länsstyrelsen alltså beviljat permanent övervakning.

Polisen har möjlighet att liveövervaka kamerorna, men det är ingen som i dagsläget sitter och tittar hela tiden på vad som händer på bilderna. Filmerna får sparas i två månader och kan användas vid bevisföring vid brott.

Fyra kamerapunkter

En trygghetsmätning 2016 visade sjunkande känsla av trygghet och då började polis och kommun att vidta åtgärder. Trots detta ökade otryggheten på Porsön under 2017. Och i mars satte polisen upp fyra kamerapunkter.

Är detta ett misslyckande från samhällets sida?

– I den bästa av världar så skulle man ju önska att man inte behövde övervakningskameror, säger Lenita Eriksson (s) kommunalråd i Luleå,

– Men jag känner inte något samhälle där det aldrig sker skadegörelse eller brott.  Men vi är inte nöjda. När vi ser att en stadsdel sticker ut så måste vi göra något. 

Lentia Ericsson räknar upp en rad andra åtgärder:

– Porsö idrottshall är igång, Lulebo förvärvar hälsocentralen -en affär som får i lås under hösten, det byggs fler bostäder, områdesgruppen jobbar aktivt och det byggs en ny lekplats intill bagarstugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.