Det kan inledas en förundersökning efter dödsfallet på Kebnekaise beroende på obduktionsrapporten. Foto: SVT

Oklart hur kvinnan dog – polisen väntar in obduktionsresultat

Publicerad

Under torsdagen hittades en 35-årig kvinna från Sydkorea död på Kebnekaise efter en stor sökinsats. Det är fortfarande oklart hur kvinnan dog och innan polisen kan gå vidare med fallet måste de vänta in obduktionsrapporten.

– Vi måste vänta tills obduktionsresultatet kommer, innan dess finns det inte så mycket att göra, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen.

Det råder många frågor om vad som egentligen hände vid foten av Kebnekaise när en 35-årig kvinna från Sydkorea avled. Det polisen har uppgett hittills är att det fanns någon slags sjukdomsbild som gjorde att hennes sällskap valde att lämna henne och gå vidare.

Hittades nära fjällstationen

När sällskapet kom fram till Kebnekaise fjällstation larmade de polisen som skickade ut fjällräddare, men då väderförhållandena var svåra avbröts insatsen. Först morgonen efter kunde man ge sig ut igen men då var det försent och kvinnan hittades avliden, tre kilometer från Kebnekaise fjällstation.

Måste veta dödsorsak

Polisen har hållit förhör med de två personerna som var i sällskap med kvinnan men annars har fallet stagnerat.

– Det kan bli en förundersökning men vi måste först veta dödsorsaken och se om det fanns en sjukdomsbild bakom dödsfallet. Om det inte gör det finns det mer anledning att gå vidare, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen.

Svar om en vecka

Om det inleds en förundersökning är det en gängse rutin, enligt polisen, och just nu finns inga brottsmisstankar.

Ett svar på obduktionen kan ta uppåt en vecka.

– Det beror alldeles på hur köerna ser ut och hur fallet prioriteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer