Bedragare ringer upp säger att de är från polisen. Foto: TT / arkiv

Polisen varnar för bedragare på telefon

Publicerad

Till Polisens regionala bedrägericenter Nord – som arbetar i Norrbotten, Västerbotten Jämtland och Västernorrland – har ett större antal ärenden anmälts där bedragarna uppger att de ringer från polisen i Umeå.

– Totalt har vi under de senaste två månaderna tagit emot 177 anmälningar om bedrägerier runt om i de fyra nordligaste länen, säger Lars Andersson, gruppchef vid regionalt bedrägericentrum i polisregion Nord.

Så går bedrägeriet till

Bedragarna påstår att det har förvunnit en större summa pengar från den uppringdes konto. Därefter ringer en påstådd representant från den uppringdes bank för att bekräfta detta, samt vill att den uppringde ska aktivera sin bankdosa eller sitt mobila BankID så att banken kan stoppa transaktionen. Om detta genomförs så får bedragaren full tillgång till den uppringdes samtliga konton och kan fritt föra bort pengarna därifrån.

Polisen gör aldrig så

– Polisen ringer aldrig och ställer frågor på det sättet om inte allmänheten innan har anmält ett sådant förfarande till polis. Inte heller banken ringer och ber om inloggningsuppgifter från BankID, säger Lars Andersson.

Polisens budskap är att privatpersoner aldrig ska lämna ut BankID-koder, kontonummer eller kortnummer över telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.