Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Sköld, biträdande lokalpolisområdeschef i Luleå/Boden, berätta om den ansträngda situationen. Foto: Amanda Liikamaa/SVT och Henrik Montgomery/TT

Polisreceptioner i Norrbotten översköljda av passtillverkning – begränsar öppettider för polisanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Polisens receptioner i Luleå och Boden har fullt upp med att tillverka pass. Situationen är så pass ansträngd att polisanmälningar begränsas till särskilda öppettider.

För stunden får personer som helt saknar resehandling förtur till passtider, det är en av polisens strategier för att åtgärda problemen med att få tag på pass.

Den genomsnittliga tiden för att ansöka om pass i Sverige har minskat ordentligt. I våras var den så lång som upp till 28 veckor och nu är den 11 veckor.

– Om du har en utgången handling hamnar du i en speciell kö där du ser de nysläppta tiderna före alla andra, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för pass i Sverige hos polisen.

Öppettider begränsas

Receptionerna i Boden och Luleå har fullt upp med att tillverka pass. För att frigöra fler tider har de anställt fler och begränsat öppettiderna för att göra polisanmälningar under perioden vecka 24-35.

De har även utökat tiderna för att göra pass på kvällen. Inom kort kommer det dessutom vara tillgängligt i Piteå och Kalix.

– Det har vi gjort för att frigöra mer tider och att man ska få sitt pass så fort som möjligt. Det som är begränsningen idag är egentligen leveranstiden som är lång, säger Jonas Sköld, biträdande lokalpolisområdeschef i Luleå/Boden.

Tips: Sök nationellt id-kort

Sköld tipsar om att ansöka om ett nationellt id-kort om man ska resa inom Schengen – istället för ett provisoriskt pass. Leveranstiden är betydligt kortare.

Han tipsar även att följa den senaste informationen på polisens hemsida samt att man har alla formulär ifyllda inför besöket, exempelvis när man ska ansöka om pass för barn.

Hör honom berätta om den ansträngda situationen i videoklippet.

Öppettider för polisanmälan

Luleå:

Måndagar, onsdagar och fredagar klockan 9-12.

Boden:

Tisdagar och torsdagar klockan 10-12.

Polisanmälan på nätet

De begränsade öppettiderna gäller under perioden vecka 24-35. Det går att alljämt att göra en polisanmälan via polisen.se eller ringa 114 14.

Vid pågående brott, ring 112.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.