Polisledning tycker att de gjort allt

Publicerad

Delar av det norrbottniska inlandet är tömt på poliser med mer än hälften.

– Vi lyfter avståndsproblematiken i alla forum vi kan nationellt, säger Per Karlsson, kanslichef polisområde Norrbotten.

Ingen i polisledningen från centralt håll vill svara på frågor gällande centraliseringen av polisen i Sverige eller att man tömt delar av det norrbottniska inlandet på poliser med mer än hälften sedan 1990, samtidigt som Sverige totalt sett fått ett tillskott på cirka 2000 poliser under samma period.

Istället hänvisar man till polisledningen i Norrbotten, med kanslichef Per Karlsson i fronten.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

– Ja, de verkar ha en stor tilltro till mig får man säga, säger Per Karlsson.

Svår fråga

Men Per Karlsson tycker att det är svårt att svara på frågan, vilket ansvar han haft över att man i Sverige inte tar så stor hänsyn till avstånden när man fördelar antalet poliser i landet.

– Det var en svår fråga att svara på, säger han och tar en paus.

Men han fortsätter sen med;

– Utifrån min perspektiv så kan vi säga att polisledningen i Norrbotten alltid lyfter upp problematiken med våra avstånd.

”Det skulle vara trevligare”

Men du tycker inte exempelvis att Norge har en glesbygdsvänligare modell, för där spelar ju avstånden roll i större utsträckning än här när man fördelar poliser över landet?

– Det bygger ju på att hela samhället ser ju annorlunda ut i Norge än i Sverige men det är klart att  jag skulle kunna se ett annat system här där, det skulle vara trevligare för folk att flytta ut och bo i inlandet, säger Per Karlsson.

Håller du med om att man håller på att smygtömma halva Sverige på poliser?

– Nej, det håller jag inte med om. Vi kommer nog inte att gå ned lägre än vad vi är idag men alltså nu räknar jag inte siffror på samma sätt som du kanske, säger Per Karlsson.

Smärtgränsen

Jag räknar att ett plus ett är lika med två, menar du att du inte kan lova att det är exakt samma antal poliser framåt som det är idag?

– Oavsett vad som händer om vi har kvar personal eller inte så menar jag att om vi ska ha en 112-verksamhet så ska det finnas resurser för det, säger Per Karlsson.

Men finns det inte en smärtgräns även för dig på hur många ni måste vara för att klara av det här länet?

– Jo, men det är klart att det finns en smärtgräns för hur många vi kan vara eller inte vara Och det är om vi inte klarar 112-versamheten och inte längre klarar av mängdbrotten, säger Per Karlsson.

Tycker du att ni gör det i dag?

– Ja, säger Per Karlsson.

Men nu ser det ju ut som det gör och många poliser vittnar om ett laglöst och icke rättssäkert inland, menar du att du är nöjd över vad ni i polisledningen har gjort?

– Man kan ju alltid gradera en nöjdhet men jag tycker inte att vi ska vara onöjda i alla fall, säger Per Karlsson.

Man får ju lätt en känsla av att ni i polisledningen inte är lika oroade för utvecklingen som poliser i tjänst och facket, är inte det ett problem?

– Det är ett jätteproblem när vi inte ser samma bild och där har vi väl något som vi måste diskutera mer internt och inte via media för det är ju där vi ska skapa vår gemensamma lägesbild, säger Per Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

Mer i ämnet