Polisstation var nedläggningshotad nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre poliser jobbar i inlandet och en anledning är att man misslyckats nyrekrytera.

Och nu kommer uppgifter om att polisstationen i Gällivare varit nedläggningshotad nattetid, trots att kommunen har över 18.000 invånare.

Enligt facket har man på hög nivå inom polisen föreslagit att sluta bemanna polishuset på natten.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

Det här är fjärde delen i vår serie om glesbygdspolisen

– Det var ju så att vi hade problem med bemanningen i Gällivare, det fanns inte nog många poliser som bodde på orten. Och vi hade stora kommenderingar från kusten upp till Gällivare och de var slitsamma för dem som jobbade, jag exempelvis bodde här nere i Luleå. Och för att lösa det hela så kom förslaget att eventuellt stänga polisstationen nattetid vid två tillfällen, säger Jan Sannerborg som är skyddsombud i region Nord.

Erkände misslyckande

I höstas erkände före detta länspolismästare till SVT Nyheter att han misslyckats med rekryteringen till inlandet

Och att han kunde ha använt av polismyndighetens överskott på mångmiljonbelopp till nyrekrytering, istället för att ha skickat tillbaks pengarna till rikspolisstyrelsen.

Och nu larmar alltså huvudskyddsombudet i region Nord om att han blivit kontaktad två tillfällen av förra polisledningen, för att dom ville stänga polisstationen i Gällivare nattetid.

Något han säger sig ha protesterat mot.

– Ja, det är ju fel sätt att ta tag i problemet på bara för att man ej lyckats rekrytera poliser till Gällivare, säger Jan Sannerborg.

Poliser på sovande jour

Förslaget om att stänga kom aldrig upp på politisk nivå. Men vissa perioder sommartid har polisstationen ändå varit obemannad.

Istället har man haft poliser på sovande jour hemma, med en inställelsetid på en timma.    

Och flera poliser som inte vill träda fram vittnar om att de inte ens blivit larmade, trots att dom fått veta senare att det skett brott under jouren.

– Och man har också känt att hade de här larmen kommit när man varit i tjänst på vanligt vis så hade man fått åka ut på de här larmen, det är den information vi här vid kusten fått gällande de här sakerna, säger Jan Sannerborg.

Chockad över bild som träder fram

Och Situationen i Gällivare är inte unik. Sedan nittiotalet har Sverige fått ett tillskott på ca 2000 poliser.

Samtidigt som antalet poliser i det norrbottniska inlandet mer än halverats under samma period.

Dessutom började huvudskyddsombudet nyligen inventera polisbemanningen i alla kommuner i region Nord.

Och han säger sig vara chockad över bilden som träder fram, att mer än halva Sveriges yta håller på att tömmas på poliser, vilket redan påverkar rättssäkerheten.

Vi har exempel på när polisen fått agera självständigt och tvingats ta hjälp av allmänheten och det är ju inte rättssäkert, säger Jan Sannerborg.

Är det ens lagligt?

Det ska inte hända för allmänheten har ju inte utbildning för det så det ska inte hända, säger Jan Sannerborg.

Men det har hänt?

– Ja det har hänt, säger Jan Sannerborg.

Men under mina 15 år som journalist så har polisen alltid gnällt över att ni är för få är inte detta bara ännu ett utspel?

Under de senaste åren har antalet poliser i inlandet minskat kraftigt och då talar jag främst om patrullerande poliser i målade bilar som kommer när man ropar på hjälp. Så det hrä är absolut inget utspel, säger Jan Sannerborg.

Senare i dag svarar polisledningen i Norrbotten på kritiken som kommit fram i det här reportaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar glesbygdspolisen i Norrbotten

Mer i ämnet