Jens Sundström (L), oppositionsregionråd Norrbotten. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

L vill införa nätläkartjänster i Norrbotten – S är tveksamma

Publicerad

Liberalerna vill att region Norrbotten ska upphandla nätläkartjänster. Det ska ge ökad effektivitet och bättre kontinuitet för patienterna, menar man.

– Våran tanke är att man köper upp av dom befintliga plattformarna så att regionen avtalar med dem så att man också får med de personella resurserna. Men att man knyter resurserna till patientens hälsocentral så att sjuksköterskor och läkare ska känna till dig som patient, men också hur det fungerar på din hälsocentral, säger oppositionsregionrådet Jens Sundström (L).

Problem

Socialdemokraterna som styr Region Norrbotten säger inte rakt av nej till sjukvård via digitala hjälpmedel som webb eller videosamtal. Men det finns problem med systemet menar man.

– Vi ser att man tar pengar från den lokala hälsocentralen och att man skriver ut mediciner och recept utan att ha mött patienten, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Han fortsätter:

– Istället vill vi ha en nationell lösning och vi är överens om tagen. Vi ser också en ingång via 1177 där man både har rådgivning och dom här sakerna i så fall kopplade till varandra.

Anders Öberg (S), regionråd Norrbotten

Bemanning

Men Liberalerna menar att bemanningsläget på många hälsocentraler är så låg att nätläkartjänster skulle bidra till att lösa problemen.

– Vi har otroligt dålig bemanning idag och på dom allra sämsta hälsocentralerna blir det här en kraftig förbättring, menar Jens Sundström (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer