Politikern Håkan Kero (KD), kräver att vägarna åtgärdas. Foto: SVT

Politiker kräver bättre vägar i Pajala: ”Inte bara lappa och laga”

Uppdaterad
Publicerad

Det hjälper inte att lappa och laga vägarna. I en skrivelse till trafikverket ställs krav på rejäla åtgärder på de statliga vägarna i Pajala kommun.

Det hjälper inte att lappa och laga vägarna. I en skrivelse till trafikverket ställs krav på rejäla åtgärder på de statliga vägarna i Pajala kommun.

Mer tung trafik på vägarna

Under förra året återupptogs gruvverksamheten och på kort tid har produktionsnivån i gruvan uppnått samma nivå som sist den var i drift. Det innebär mer tung trafik på vägarna och som ringar på vattnet mer trafik överlag. I ett partiöverskridande brev till trafikverket kräver nu samtliga 21 ledamöter i kommunfullmäktige att det görs något åt de statliga vägarna i Pajala kommun.

– Man får ha en ganska bra bil med bra stötdämpare och fjädring för att åka bekvämt här och det ser man ju sedan när de har reparerat så har de inte ens två år efter reparationen fått komplettera. Det är inte bara frågan om att de reparerar utan hur. Det ser man ju att det inte är nog bra gjort när man redan efter ett par år måste göra åtgärder, säger kristdemokraten Håkan Kero, som är ersättare i kommunfullmäktige i Pajala.

Vill väcka uppmärksamhet

I skrivelsen lyfter man fram att det på vissa sträckor gått så långt att det vid kraftigare regnväder är farligt att färdas med stor risk för vattenplaning i de djupa vattensamlingarna och att företag och offentlig sektor ibland har svårt att rekrytera personal då pendling till och från arbetet blir en olägenhet på de statliga vägarna.

– Vi vill väcka uppmärksamhet om just det här att få en rejälare reparation av vägarna och inte det som vi kalla för lappa och laga. Att minimera kostnaden för tillfälliga reparationer utan göra ett långsiktigt arbete så att bra vägar inte bara är en färskvara, säger Håkan Kero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.