I år blir det inget Tornedalen Pride 2023 i Pajala. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Pridefestivalen i Pajala ställs in i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget inget Tornedalen Pride 2023. Det beskedet ger RFSL-föreningarna i Luleå och norra Norrbotten.

 – Det är sorgligt att att vi måste ställa in. Vi har inte fått återkoppling i tid av Pajala kommun eller beviljat belopp som behövts för att genomföra festivalen, säger Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbottens län.

Medlemmarna i föreningen är mycket besvikna över att det inte blir någon festival.

– Tornedalen Pride är en viktig händelse för hela regionen och en plattform för att lyfta fram frågor som rör HBTQIA+-personer. Det är en möjlighet för oss att visa vår stolthet och solidaritet med alla som kämpar för sin rätt att vara sig själva, säger Joakim Isaksson Markström.

Ville satsa

RFSL har tidigare år fått 10 000 kronor, enligt föreningen själva, för att arrangera en mindre Pridefestival men den här gången hade man sökt ett större belopp på 250 000 kronor för festivalenTornedalen Pride själva festivalen och 150 000 kronor för utbildningsinsatser riktade mot lärare.

– Vi ville utbilda lärare och få till en större festival. Vi har arbetat hårt för att få allt på plats, men utan det stöd vi behöver är det tyvärr inte möjligt att genomföra festivalen på ett säkert och hållbart sätt, säger Joakim Isaksson Markström.

”Vi fortsätter kämpa”

Varför tror du att beskedet om pengar har dröjt från kommunens sida?

– Jag tror att politikerna har haft svårt att komma överens. Det är ju känt att KD har svårt för det vi står för. Våra frågor är kontroversiella i Tornedalen. Vi kommer fortsätta kämpa för att göra Tornedalen till en trygg och inkluderande plats för alla människor, oavsett deras sexuella läggning eller könstillhörighet.

RFSL Luleå och norra Norrbottens län kommer den 28 juni att arrangera ett queert-häng på soltorget i Pajala för att kompensera det bortfall som Tornedalen Pride innebär.

SVT söker kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) men har inte lyckats nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.