Hör räddningsledaren om hur de förbereder sig för kommande bränder Foto: Jørn Bærheim/TT

Räddningstjänsten förbereder sig för kommande bränder

Uppdaterad
Publicerad

I två dagar hålls seminarium i Luleå med personal från räddningstjänsten i hela Norrbotten. Tanken med träffen är att utbyta erfarenheter av fjolårets många bränder för att kunna vara ännu bättre förberedd kommande sommar.

Förra sommaren var extremt torr och varm och det resulterade i 213 bränder från juli till mitten av augusti i länet och det innebar ett mycket ansträngt läge för alla inblandade.

– Våra medarbetare gick på knäna och fick jobba långa skift så det var en ansatt period, så var det, säger Bengt Nilsson räddningschef Boden/Jokkmokk.

Gick upp i stabsläge

Vad tyckte ni att ni klarade bra förra året?

– Det var att fördela de få resurser vi hade för vi gick ju upp i ett stabsläge vilket vi aldrig gjort i Norrbotten tidigare. På så sätt samlade vi alla händelser vid ett bord och därifrån prioriterade vi de resurser som vi hade och det blev rätt tycker vi.

Även en räddningstjänsthandläggare från länsstyrelsen ingick i staben och det eftersom länsstyrelsen har ett övergripande ansvar för länet.

– Och sen hjälpte vi till och tog ett helhetsgrepp när det gällde eldningsförbudet vilket aldrig tidigare hänt i Norrbotten. Att vi tog det över 25 procent av Sveriges yta vilket Norrbotten är, säger Robert Svanberg räddningstjänsthandläggare vid länsstyrelsen.

”Vi var långsamma i starten”

Räddningschefen Bengt Nillson liksom länsstyrelsens handläggare Robert Svanberg är överens om att det som man inte klarade så bra var att man inte i starten.

– Vi var lite långsamma i starten innan vi insåg jätteallvaret och gick upp i stabsläge.

Faktum är att Norrbotten trots att länet hamnade på andra plats efter Dalarna med antal bränder -  inte togs med i den nationella utredning som gjordes om sommarens bränder.

Hitta en modell

– Nej, man tyckte att Norrbotten klarade sig så jättebra ändå så vi fick inte vara med på den utredningen.

Så då känns det lite tryggt inför den här sommaren?

– Tryggt och tryggt, men det känns som om att vi börjar hitta en modell som skulle kunna fungera i sommar.

  • Dalarna  247
  • Norrbotten 213
  • Jämtland 178
  • Gävleborg 156

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet