Vattenbombning med hjälp av helikoptrar. Foto: TT

Räddningstjänsten: ”Lugn dag idag”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en och en halv veckas kamp mot skogsbränderna i Norrbotten var kanske torsdagen en av de lugnaste dagarna hittills. Detta beror på allt regn som fallit i stora delar av länet.

– Det är relativt gott läge nu. Vi har tre bränder som vi betraktar som räddningtjänstens uppdrag. Efter vattnet som kom i stora delar av länet har vi haft en lugn dag idag, säger Mikael Andersson, stabschef på räddningstjänsten.

De aktiva bränderna pågår i Pirttiniemi utanför Korpilombolo, på Högberget i Boden och på Lilla Vänsberget i Överkalix. Men Bodenbranden kommer mest troligt att vara avslutad redan ikväll eller under morgondagen.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

– Utöver dessa tre bränder har det varit några mindre som uppstod igår kväll och imorse. Men de har antingen självslocknat eller hanterats, säger Mikael Andersson.

”Tyvärr fortsätter det fina vädret”

Ett tjugotal brandmän jobbar fortfarande med att släcka de tre pågående bränderna, medan resten befinner sig på olika brandstationer och hanterar all utrustning som måste repareras och tvättas. Men trots att räddningstjänsten är försiktigt optimistiska har de fortfarande vädret emot sig.

– Tyvärr fortsätter det fina vädret. Det är positivt för alla semesterfirare, men för oss hade det varit trevligt med ihållande regn, säger räddningstjänstens stabschef Mikael Andersson.

Och trots att det har kommit en del skurar på olika platser i länet behöver skog och mark mängder av fukt innan situationen är stabil.

– Det funkar såhär med skogsbränder att de nedersta brännbara lagrena i marken torkar upp under hela säsongen. Och därför behöver man stora mängder nederbörd för att fukta upp dem. Generellt sett har alltså vattnet som kommit inte gjort så stor skillnad. Utan det är ytlagret som fuktas men efter en och en halv dag är det lika torrt igen, med några undantag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet