Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) vill förenkla tillståndsansökan för nya gruvor. Foto: SVT/Arkiv

Regeringen vill se fler gruvor – kan ändra lagstiftning om Natura 2000

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill nu förenkla processen med tillståndsansökan för nya gruvor. Natura 2000-prövning föreslås ske i samband med miljöprövning och inte före en bearbetningskoncession finns på plats.

– Det har avskräckt många från att försöka bryta mineraler i Sverige, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Behovet av sällsynta jordartsmetaller är stort i och med de stora industrisatsningarna i Sverige. Regeringen vill nu öka mineralproduktionen och se fler gruvor.

I dag behöver den aktör som vill öppna en ny gruva där ett Natura 2000-område berörs göra en prövning innan bearbetningskoncession finns på plats. Miljöprövning sker i ett senare skede.

Industriboomen i norr

– Det blir som att göra det två gånger. Det har avskräckt många från att försöka bryta mineraler i Sverige, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Gruvan i Laver lyfts fram som exempel

Som exempel lyfter näringsministern fram Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för kopparfyndigheten i Laver utanför Älvsbyn.

Boliden la i sin ansökan fram att det är för tidigt i processen att göra en Natura 2000-utredning vilket gjorde att Bergsstaten sade nej. Regeringen gick senare 2020 på Bergsstatens linje.

Boliden överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen där ärendet fortfarande ligger.

Regeringen tillsätter nu en utredning för att ändra lagstiftningen som ska vara klar 28 februari 2023.

– Kraven är de detsamma. Det är tillfället när prövningen ska ske som ska förändras. Det finns inte någon miljömässig baksida av det här förslaget.

Det här är ett natura 2000-område:

Natura 2000 är ett nätverk av naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda.

I Sverige finns drygt 4 000 sådana områden på en sammanlagd yta av mer än sju miljoner hektar. En del av dem är också naturreservat eller nationalpark.

Det är länsstyrelserna som ansvarar för att ta fram förslag på nya Natura 2000-områden. Flera områden är utvalda därför att de är viktiga livsmiljöer för hotade arter.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet