Region Norrbotten har redan ett ansträngt läge och tyngre har det blivit då smittspårningen visar att många testar sig var tredje dag. Foto: Pressbild/Region Norrbotten

Region Norrbotten om provtagningen: ”Problem när folk testar sig var tredje dag”

Uppdaterad
Publicerad

En del norrbottningar väljer att provta sig för covid-19 med bara några dagars intervall. Lönlöst enligt Region Norrbotten då det tar 2-4 dagar att få svar.

– Det är onödigt och kräver mycket resurser i ett redan ansträngt läge, säger Ulf Bergman, chef för Division Nära i ett pressmeddelande.

Att gå och testa sig så ofta innebär problem då det just nu tar cirka 2-4 dagar att få provsvar. Det innebär att en del som testat sig knappt hunnit få sitt provsvar innan de bokar nästa tid.

– Det är bra att folk vill testa sig, men ha lite is i magen. Om du testar dig för att du är snuvig på måndag och sedan får ett nytt symptom på onsdag ska du inte testa dig en gång till, det är samma virus som du känner av, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare. 

Coronaviruset i Norrbotten

Hälsocentralen kan inte boka tid åt dig

Den senaste tiden har trycket på provtagningsstationerna i Norrbotten varit mycket högt. Vissa orter är fullbokade och har till och med tvingats avboka patienter på grund av sjukfrånvaro hos testpersonalen. En del norrbottningar som inte får tid samma dag ringer sin hälsocentral för att få hjälp.

– Hälsocentralen kan inte ordna en provtagningstid åt dig. Undersök istället om det finns någon annan provtagningsstation i en närliggande kommun som du kan åka till.  Kanske du kan beställa hemleverans av ett provtagnings-kit eller om ett friskt ombud kan hämta ett test åt dig på apoteket, säger Ulf Bergman.

Region Norrbottens provtagning – så gör du:

Det viktigaste är att du följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner samt att du väljer att vaccinera dig mot covid-19. Om du trots detta ändå får förkylningssymptom ska du isolera dig och boka tid för provtagning.

  • Du bokar tid på egenprovtagning covid-19 via 1177.
  • Provtagning via hälsocentral rekommenderas enbart till de som inte kan testas med egenprovtagning, till exempel små barn och personer utan bankId.
  • Upprepa inte provtagningen tätt
  • Provtagning med negativt svar kan inte användas för att du ska kunna friskförklara dig själv – provsvaret kan vara positivt under många veckor efter utläkt infektion och är ett dåligt mått på om du.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet