Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) om vad det betyder att Region Norrbotten är en mångmiljonvinnare i det nya förslaget kring statlig kostnadsutjämning. Foto: SVT

Regionen mångmiljonvinnare i nytt förslag

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten är en mångmiljonvinnare i det nya förslaget på statlig kostnadsutjämning.
– Men det räddar ingen verksamhet, utan översynen fortsätter, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

Region Norrbotten är alltså en stor vinnare om kostnadsutjämningsförslaget går igenom. Det handlar om en bidragsökning varje år med 232 miljoner kronor, en summa som motsvarar driften av nio nya hälsocentraler med 5.325 listade patienter.

”En fördubbling”

Regionledningen är också nöjd med utfallet, med undantag av hur kollektivtrafiken kompenserats.

– För vår del handlar det nästan om en fördubbling av kostnadsutjämningen på grund av Norrbottens gleshet och det är positivt. Det betyder att vi totalt sett kommer att få cirka  500 miljoner kronor i bidrag och det är mycket pengar, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

”Inget är räddat”

Innebär det att kulturen nu är räddad från nedskärningar?

– Vi har en ekonomisk situation som inte är bra och många frågor som är alarmerande.  Det här med kostnadsutjämningen är naturligtvis positivt, men jag kan inte säga att något är räddat på grund av det,  utan översynen pågår, säger Nils-Olov Lindfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer