Nya styret i Region Norrbotten får vänta på maktövertagandet. Från vänster: Camilla Friberg (S), Glenn Berggård (V) Linda Jonsson (V), Anders Öberg (S) och Birgitta Johansson Huuva (C). Foto: Filip Hannu/SVT

Regionstyret i Norrbotten får vänta på maktövertagandet

Publicerad

Det blir ingen ändring av mandatperioden för de förtroendevalda i Region Norrbottens regionstyrelse utan det nya styret får vänta på att ta över makten. Det har Förvaltningsrätten beslutat.

Vid det senaste sammanträdet för regionfullmäktige röstade ledamöterna om att ändra mandatperioden och låta de nyvalda politikerna i regionstyrelsen tillträda redan 1 december 2022 i stället för 1 januari 2023.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten med motivering att frågan om ändrad mandatperiod inte fanns med i kallelsen eller dagordningen för sammanträdet.

Förvaltningsrätten har under måndagen meddelat att mandatperioden kommer att sträcka sig till och med 31 december. Beslutet kan överklagas till Kammarrätten.

Fram till sista december leds regionstyrelsen därför av Kenneth Backgård (SJVP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.