Fjällräddningsinsatserna i Norrbottens fjällvärld har ökat väldigt mycket. Foto: Arkiv TT

Rekord i fjällräddningsuppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker sig till fjällen för olika aktiviteter, men alla är inte tillräckligt förberedda varken när det gäller rätt utrustning eller hur fysiskt krävande svenska fjällen kan vara.  Det betyder fler räddningsuppdrag för fjällräddarna.

Fjällräddningen i Norrbotten har ryckt ut på insatser mer än dubbelt så många gånger hittills i år jämfört med förra året. Fram till 19 april 2017 har det varit 63 fjällräddningsuppdrag, under samma period förra året var det 26 insatser från fjällräddningen i Norrbotten.

Stefan Källström verksamhetsutvecklare för fjällräddningen i Norrbotten säger att statistiken kan vara lite missvissande på grund av en omorganisation men klart är att vi ser en ökning av antalet räddningar i Norrbottensfjällen.

– En förklaring är att det är fler turister i fjällen, jag har ett antal medlemmar i fjällräddningen som är turistföretagare de vittnar om ökade turistströmmar. Det är både att folk kommer tidigare på säsongen och att  det är fler bokningar, säger han.

Övertro på sin förmåga

Fler människor och fler olika aktiviteter i fjällen, man kan lätt tro att det är ovana och otränade besökare som larmar om ett nödläge i fjällen och därmed ett uppdrag för fjällräddarna.

– Även om merparten av insatserna för oss domineras av ovana människor så är det ändå ganska många gånger som det är vana människor som larmar. De har kanske har tagit dåliga beslut och har haft för stor tro på sin egen förmåga, säger Stefan Nilsson som jobbar på räddningstjänsten i Kiruna.

Mer ovanligare aktiviteter i fjällen

Stefan Nilsson ingår i den alpina fjällräddningsgruppen som finns i Östersund och Kiruna. Det är dem som får rycka ut på räddningsuppdrag i tuff terräng. De är tränade och specialiserade på att utföra insatser vid branta fjällväggar där de vinschas ner till nödställda från helikopter.

– Det blir allt mer ovanligare saker som folk hittar på till fjälls. Det kan vara allt från att flyga med glidskärmar eller att man ska åka med skateskidor och lätt utrustning långa sträckor, eller att  man ska springa långt över flera fjälltoppar kanske på tid. Allt detta bidrar alldeles säkert till statistiken, säger Stefan Nilsson.

Sommaren har flest räddningsuppdrag

Det är inte under vintersäsongen som fjällräddarna har mest räddningsinsatser det är runt 66 procent av fjällräddningarna som görs under sommarsäsongen.

En förklaring kan vara att folk och då kanske framför allt utländska besökare inte har klart för sig om att det kan vara tuffa väderförhållanden även på sommaren i svenska fjällen.

– Man överskattar sin kapacitet och förmåga, man har för dåliga kunskaper i allmänhet om svenska fjällvärlden och förmodligen dålig utrustning, säger Stefan Källström.

Han berättar vidare att det är en signifikant ökning av fjällräddningsuppdragen fram till nu jämfört med förra året. Och fortsätter det så här så lär det bli bli ett rekord för hela året när det gäller fjällräddningsinsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.