Foto: SVT

Rekordhöga kostnader för stafettläkare

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för stafettläkare fortsätter att skena i region Norrbotten – trots handlingsplaner, samordnade inköp och nya upphandlingar.

”Det är frustrerande,” säger regiondirektören Veronika Sundström.

Sedan 2012 har kostnaderna för inhyrd personal inom hälso-och sjukvården i Norrbotten ökat med nästan 100 miljoner kronor och det är hälsocentralerna som är mest beroende av stafettläkarna.

Rekord – igen

I år ser det ut som om region Norrbotten kommer att slå rekord igen.

Stafettläkare i Norrbotten

Enligt prognosen kommer kostnaden att bli 270 miljoner kronor 2017..

Och det trots en regional handlingsplan, centraliserade och samordnade inköp och nya upphandlingar som skulle minska kostnaden.

– Det känns frustrerande att vi inte kan se ett trendbrott ännu, att våra åtgärder inte gett önskat resultat. Det är bekymmersamt, säger regiondirektören Veronika Sundström.

Dyrare hyrdoktorer

Förklaringen till det är att fler doktorer hyrts in och att priset höjts med upp till tio procent.

Därför kommer region Norrbotten att slå rekord i år när det gäller kostnader för inhyrd personal inom hälso-och sjukvården.

Men trots det tror ledningen att verksamheten ska vara oberoende av stafettläkare 2019.

– Vi vet att om vi har tillfälliga läkare så blir det ingen kontinuitet för patienterna och det är oerhört viktigt främst för de som är äldre och kroniskt sjuka att de inte ska behöva upprepa sin historia gång på gång, säger Veronika Sundström.

Oberoende 2019

Men Region Norrbotten ger inte upp, utan fortsätter att arbeta för minskade kostnader för inhyrd personal.

Målsättningen är att verksamheten ska vara oberoende av stafettläkare från 1 januari 2019.

– Det är inte ett omöjligt uppdrag att klara det, men vi säger inte att vi ska sluta hyra in personal, utan att vi ska klara huvuddelen  av vår verksamhet med egen personal, säger Veronika Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stafettläkare i Norrbotten

Mer i ämnet