Renskötaren Lars-Anders Gillenbjörk har egna förslag för att skydda renarna från rovdjur. Foto: TT

Renskötaren: ”Så kan renarna skyddas från rovdjuren”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora jakträttegången där ett antal män från Norrbotten åtalats för att ha dödat och plågat rovdjur har väckt stor uppmärksamhet. Vi har träffat en renskötare med egna förslag på lösningar. En metod är att vakta renarna så att de inte faller offer för rovdjuren.

Lars-Anders Gillenbjörk är en renskötare som är bosatt i Jokkmokk och har som många andra följt rättegången mot dom män som åtalats för att ha dödat björn, lo och järv. Han tar kraftigt avstånd från det som hänt.

– Sådant där går inte att försvara hur än man gör. Hela svenska folket blir ju äcklat av sådant där, menar han.

Hundar skrämmer björn

Samtidigt har han förslag på hur man skulle kunna göra för att hålla rovdjuren borta från renarna. Av egen erfarenhet vet han att björn, lo och järv är ett stort problem för renskötseln. Men har man exempelvis utrustat björnar med sändare skulle det vara enkelt att pejla in dem och vid behov sätta in hundar för att skrämma bort björnarna.

En annan metod är att helt enkelt att vakta renarna på plats. Det har Lars-Anders Gillenbjörk gjort under flera år på 1990-talet. Genom att tända eldar och hänga upp radioapparater i träd lyckades han hålla borta järv och lo.

– Jag förlorade bara två, tre renar under tre, fyra år. Hade jag lämnat dem där i rovdjurslandet då hade det varit 43 eller 73 – eller fler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet