Foto: Arkiv SVT

Revisorer granskar gratisavtal

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns revisorer har nu begärt ut alla handlingar om förre kommunalrådet Kjell Mickelssons 40-åriga gratisavtal med Luleå Jaktvårdsklubb, där han också var ordförande.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om ett mycket ovanligt jaktavtal mellan Luleå kommun och Luleå jaktvårdsklubb. Föreningen får använda sig av 4 000 hektar kommunal jaktmark i 40 år – helt gratis.

Begär ut handlingar

När avtalet skrevs på av kommunalrådet Kjell Mickelsson (S) 1998 var han också ordförande i Luleå jaktvårdsklubb, men för att det inte skulle se ut som om han skrev avtal med sig själv fick föreningens vice ordförande skriva under i hans ställe.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

Nu har Luleå kommuns revisorer intresserat sig för avtalet efter en uppmaning från en kritisk luleåbo.

– Vi har beslutat att revisionsbyrån KPMG ska begära ut alla handlingar om jaktarrendeavtalet mellan Luleå kommun och Luleå jaktvårdsklubb. När vi fått ut alla handlingar ska vi diskutera frågan igen, säger den folkvalde revisorn Bernt Johansson (C).

Likabehandling?

Det som kan bli intressant för revisorerna att granska är om kommunen brutit mot kommunallagens regler om likabehandling av invånare, föreningar och företag.

Fråga är också om förre kommunalrådet Kjell Mickelsson kan anses ha varit jävig när han skrev på gratisavtalet, samt att det verkar saknas protokoll för det arton år gamla beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jaktavtal Luleå jaktvårdsklubb

Mer i ämnet