Revisorernas ordförande: Kommunalrådet kan tvingas avgå

Publicerad

Kommunalrådet har anmält sig själv och oppositionen kräver en fördjupad granskning.

– I värsta fall får man väl avgå, om man inte får ansvarsfrihet, säger Viola Walkeapää (SV) kommunrevisorernas ordförande.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) har genomfört en del omdiskuterade konsultköp och en förlikning i mångmiljonklassen – utan att informera kommunstyrelsen och i vissa fall utan att diarieföra handlingarna.

Han har fått tung kritik för sitt sätt att agera och valde då själv att anmäla fyra punkter för granskning och revisionen är nu i full gång och ska pågå fram till slutet av april.

”Långt till diariet”

Revisionens ordförande Viola Walkeapää (SV) betonar att det finns en projektplan och att det hela är en öppen fråga fram till senare i vår.

– Men jag kan konstatera att kommunalrådet har långt till diariet. Förlikningsavtalet om Porjus industrihus gjorde upp i mars förra året, men diariefördes inte förrän för en knapp månad sedan och så ska det inte vara. Åtminstone kommunstyrelsen måste få information, säger hon.

Revisionen ska titta på sådant, om kommunalrådet följt de regler och beslut som finns för Jokkmokks kommunala verksamhet.

”Det värsta som kan hända”

– Det värsta som kan hända är att vi inte beviljar ansvarsfrihet eller snarare att vi uppmanar kommunfullmäktige att inte göra det.

Vad händer då?

– Ja, i värsta fall får man väl avgå, men det är även i det fallet upp till fullmäktige om man vill ha kvar honom eller inte, säger Viola Walkeapää.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.