Verksamhetsledaren vid Svenska samernas rikssförbund, Jenny Wik Karlsson, anser att det är irrelevant att flera av de åtalade har kopplingar till rennäringen.

”Risk för att rennäringen blir utpekad igen”

Uppdaterad
Publicerad

På Svenska samernas riksförbund, SSR, förväntar man sig i samband med rättegången om jakthärvan debatt kring de misstänktas kopplingar till renskötseln. Verksamhetsledaren Jenny Wik Karlsson på SSR manar till besinning i diskussionerna.

De flesta av de fem männen som är misstänkta för grova jaktbrott eller grovt jakthäleri har på olika sätt kopplingar till rennäringen. Flera är renskötare och flera har ansvarspositioner inom olika samebyar.

Jenny Wik Karlsson på SSR anser att den saken är irrelevant i sammanhanget, men tror att många kommer ändå att söka kopplingar mellan renskötsel och illegal rovdjursjakt.

– Man vet ju sedan tidigare att man gärna pekar ut olika grupperingar i den här typen av frågor. Rennäringen har blivit utpekad och det finns stor risk för att man blir det igen, vilket vi tycker är fel. Man kan inte peka ut hela grupper för att en eller flera personer är misstänkta för brott, säger hon.

Manar till besinning

SVT har tidigare rapporterat om en forskningsrapport som visar att tjuvjakt på rovdjur är dubbelt så vanligt förekommande i nationalparker. Forskarna pekade också på att renskötare är de som både har tillfälle och motiv till att utföra brotten.

Jenny Wik Karlsson ansåg att man inte kunde dra så generella slutsatser.

I den debatt hon tror kommer att följa i spåren av den aktuella rättegången manar hon till återhållsamhet och besinning.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att man i de debatter som vi vet kommer att blossa upp tänker sig noga för hur man uttrycker sig i olika kommentarsfält och på sociala medier så att man inte bidrar till att sprida okunskap och felaktigheter.

Enighet förvaltningens brister

Något som också kommer att debatteras är rovdjursförvaltningen  – och där är SSR kritiskt.

– Rovdjursförvaltningen kritiseras inte bara från rennäringshåll, utan även från bevarandesidan, jägarhåll och från politiskt håll. Jag tror att man kan dra slutsatsen att förvaltningen inte fungerar, säger Jenny Wik Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet