Rusning till ersättningsjobben i Kiruna

Publicerad

Det blev fullt i lokalerna direkt när Lantmäteriet öppnade dörrarna till presentationen av de 53 nya jobb som ska skapas som ersättning för nedläggningen av Radiotjänst.

– Det var mycket större intresse än vi hade förväntat oss, säger projektledaren Marie Stålnacke.

Lantmäteriet blir med all sannolikhet den första av de tre statliga myndigheter som ska etableras eller utöka sin verksamhet i Kiruna. Statens servicecenter och Skattemyndigheten är de andra två.

Rekryteringen av jobben till Lantmäteriet har redan startat. För ett par av chefstjänsterna går ansökningstiden ut redan nu på fredag, och för övriga tjänster ligger ansökningarna ute till den sista augusti.

Verksamheten ska utvecklas

Det som redan finns på Lantmäteriet i Kiruna och som ska utöka sin verksamhet är informationsutveckling där man arbetar med att kvalitetsuppdatera fastighetsregistret. Det ska också bli fler systemutvecklare och systemtekniker. Dessutom ska en kundcenterfilial upprättas och slutligen ska handläggare till samfällighetsföreningsregistret anställas.

Det var inte bara personal från Radiotjänst på plats på öppet hus idag. Alla har möjlighet att söka de nya jobben.

”Mycket handlar om egenskaper”

Men många av jobben passar enligt Marie Stålnacke de som mister sina jobb vid Radiotjänst när det gäller utbildning och förkunskaper.

– Det är lite blandat. För informationsutvecklarna är det intern upplärning som gäller, där handlar det mer om vilken typ av personliga egenskaper man har. Däremot handläggarna till kundcenter och samfällighetsföreningsregistret är det klockrent, säger hon.

Var ska då de 53 nya jobben få plats rent fysiskt?

Det avslöjar Marie Stålnacke i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer