Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så firas nationaldagen runt om i Sápmi

Uppdaterad
Publicerad

Från norr till söder firas idag Samernas nationaldag med pompa och ståt. Första gången samernas nationaldag firades var 1993.

Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

I Giron/Kiruna firas nationaldagen på stadshuset med tal av Johannes Marainen och kommunalråd Kristina Zakrisson. Inga-Maija Blind, Lars-Ànte Kuhmunen och Giron Sámeskuvla underhåller.

Staare 2018

I Jåhkåmåhkke/Jokkmokk firar Jokkmokks sameförening den samiska nationaldagen i Restaurang Ájtte med tal, sång och fika.

I Julevu/Luleå premiärvisas filmen ”Maj Doris”, en dokumentärfilm om konstnären, renskötaren och skådespelerskan Maj Doris Rimpi som lämnade konstnärslivet för att fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka. Efter filmen uppträder den samiska aktivisten och konstnären Maxida Märak. Hör Maxida Märak framföra den samiska nationalsången här.

I Ubmeje/ Umeå firas nationaldagen på Umeå universitet med extra fokus på arktisk forskning. Där bjuds det bland annat på musik av gruppen Stuoris ja Bálddonas, samt hissning av flaggor och vepor som är speciellt framtagna av Vaartoe, centrum för samisk forskning.

I Staare/Östersund hålls ett stort nationaldagsfirande i Kajutan, i samband med jubileumsveckan Staare2018, med nationaldagstal av regionråd Ann-Marie Johansson. Det kommer även att serveras samisk lunch. Sameradion och SVT Sápmi direktsänder invigningen.

I Stockholm firas nationaldagen med en flaggceremoni på stadshuset, tal och jojk av Nik Märak, diktläsning och tal av stadshusets politiker.

I Helsingborg firar föreningen Samer i syd nationaldagen med jojk, musik och tal av Erik-Stefan Sagelind, Helena Dådring och Mats Sander. Även visning av filmen Sameblod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Staare 2018

Mer i ämnet