I fjol dumpades hundratals tält och annat på Kebnekaise. Nu har STF sammanställt sommarens nedskräpning och den minskade med 79,5 procent. Foto: Arkiv/SVT

Så mycket minskade nedskräpningen på Kebnekaise – toalettpapper i topp

Publicerad

Svenska turistföreningen (STF) har nu sammanställt sommarens skräpmätningar i fjällen. Vid Kebnekaise är förändringen -79,5 procent jämfört med året innan då det bland annat hittades hundratals övergivna tält i naturen.

– Fler har varit bättre pålästa och förberedda inför sin fjällvandring i år, säger Daniel Skog, hållbarhetsansvarig på STF.

I fjol hade Kebnekaise stora problem med massor av övergivna tält. Men i år har den totala nedskräpningen minskat ordentligt.

– Detta är något vi verkligen har jobbat hårt för. Vi har kommunicerat än mer i alla våra kanaler att det inte finns några sopbilar ute på kalfjället, säger Daniel Skog.

Statistik över nedskräpningen vid Kebnekaise:

  • Toalettpapper 24 procent
  • Papper/Kartong, övrigt 22 procent
  • Snusprilla 20 procent
  • Godis-/snacks-/glassförpackning 16 procent

Medelvärde totalt antal skräpföremål 18,3 (2021), under 2020 var den siffran 89,3 – en förändring  med -79,5 procent.

Så såg det ut på övriga fjäll

STF har även sammanställt hur det sett ut i Jämtlandsfjällen. På Sylarna skedde ingen förändring jämfört med 2020 medan Storulvån redovisar -25,9 procent och Helags -47,2 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ifjol dumpades dumpades hundratals tält och annat på Kebnekaise. Den här sommaren ser det betydligt bättre ut i fjällen. Foto: Arkiv/SVT

STF har räknat skräpet längs med leder på sträckor som är 1–1,5 kilometer på fyra platser: Kebnekaise, Helags, Sylarna och Storulvån.

Mätningen har genomförts vid tre tillfällen under juli, augusti och september 2020 och 2021. (Vid Storulvån gjordes mätningen även 2017 och 2018).

Källa: STF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer