Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zoriana Preiznar flydde med sina barn från kriget i Ukraina. Efter att ha flyttat flera gånger har hon nu fått bostad i Luleå. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Så ser nya livet ut för Zorianas familj i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Zoriana Preiznar kom till Norrbotten med sina två barn efter krigets start i Ukraina i mars 2022. Under dessa ett och ett halvt år flyttade hon fyra gånger och nu packar hon äntligen upp sina resväskor i Luleå.

När familjen först kom till Råneå överraskades Zoriana Preiznar av mottagandet de fick av Råneåborna.

– Bokstavligen den andra dagen fick folk reda på var vi bodde och knackade på dörren för att fråga vad vi behövde, berättar Zuriana.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Började lära sig svenska direkt

Det var viktigt för henne att lära sig språket så snabbt som möjligt och hon började en språkkurs i Råneå. Barnen gick på på förskola och i förskoleklass. Det var svårt för dem, eftersom de inte förstod sina klasskamrater.

– Jag kom till skolan med min dotter Anna och och fick sitta med henne i flera veckor i skolan, för dottern vände sig till mig och frågade hela tiden, hon förstod inte språket, säger Zoriana.

Ny ort och ny skola

Nu har familjen flyttat till Luleå där de har tilldelats en egen lägenhet av Luleå. Andrei, fem år, ser fram emot att träffa sina klasskamrater i förskoleklass och sjuåriga Anna saknar sin tidigare lärare och är lite orolig för hur det ska bli i nya klassen.

Zoriana väntar på skolstarten på SFI och att lära känna Luleå. Hon är väldigt glad att hon äntligen kan packa upp sina resväskor i sin egen lägenhet.

Vill utöva sitt yrke

Som ensam mamma i ett nytt land har Zoriana haft fullt upp med att ta hand om barnen och börja lära sig det nya språket.

I framtiden hoppas hon kunna börja jobba i sitt yrke, som apotekare.

– Jag har två drömmar: Ukrainas seger och säkerhet för barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet