Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gällivares kommunalråd, Henrik Ölvebo (MP), är inte orolig över den kritik som revisorerna riktar mot kommunens ekonomiska hantering av samhällsomvandlingen. Foto: Linus Nilsson/SVT

Så ska Gällivare kommun betala tillbaka gigantiska lånen

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommuns revisorer har riktat kritik mot hur kommunstyrelsen hanterat ekonomin gällande samhällsomvandlingen och sina externa lån. Men kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP) är inte orolig.

– Som det ser ut nu ryms de inom budgeten. Sen har vi gjort andra investeringar utöver samhällsomvandlingen, säger han.

Enligt Henrik Ölvebo är det exempelvis investeringar i bredbandsutbyggnaden, en ny friidrottsanläggning och inlösta pensioner. Pengar som man ”lånat” från samhällsomvandlingsbudgeten.

– Det är pengar som återförs. Vi behöver satsa på andra delar utöver samhällsomvandlingen, säger han.

Revisorerna har tidigare flaggat för att om kommunen ska genomföra satsningarna man projekterat för fram till 2023 så kommer lånen motsvara 800 miljoner kronor. En summa som kommer att dröja 40 år att bli fri från om man betalar tillbaka 20 miljoner per år.

Har redan lånat över en halv miljard

Hittills har man lånat 580 miljoner kronor och Henrik Ölvebo tror inte att kommunen kommer att ha nått 800 miljoner fram till 2023.

– En del projekt har fått förseningar, det är kopplat till investeringsplanen och projekten när de summorna faller ut. Blir det försening så påverkar det budget och lånenivåer om det nu inte är inom samhällsomvandlingen, säger Henrik Ölvebo.

Ökat lånetak

Vid det senaste fullmäktige togs beslut om att öka kommunens lånetak från 800 miljoner kronor till 1,2 miljarder kronor.

Enligt Henrik Ölvebo gäller lånetaket för kommunens hela koncern och då syftar han även på de kommunala bolagen Dundret Fjällanläggningar, Top bostäder, Gojan Bostäder och Gällivare Energi.

– Kommunen kommer inte att låna upp 1,2 miljarder. De investeringar vi gör finns i kommunplanen, hur de ska amorteras och betalas tillbakas, säger han.

Satsningar kommer att bli av

Kommunstyrelsen har uppgett att de kommer betala tillbaka 20 miljoner på lånen genom minskade driftskostnader i de nya lokalerna. Revisionen har bett dem att precisera hur stora de blir för att bättre kunna se hur kommunen ska betala tillbaka lånen.

Kommunen har tidigare gjort ett omtag gällande en F-6-skola på Repisvaara och ett särskilt boende för äldre. Satsningen på skolan kommer att bli av, däremot lämnar Ölvebo inget besked om det särskilda boendet.

I klippet berättar Henrik Ölvebo hur kommunen kommer att kunna betala tillbaka sina lån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet