Så var det på ”dagis” för 30 år sedan – och så är det nu

Uppdaterad
Publicerad

I veckan firade Luleås största förskola 30 år och mycket har hänt inom verksamheten sedan dess.

– Det är en jättestor skillnad. För trettio år sedan var vi ett daghem och då var vi ganska mycket personal. Det viktiga var nog omsorg och lärande kom i andra hand. Vi jobbade inte fördjupande utan väldigt ytligt, säger pedagogen Carin Sjöström.

Hon är en av pedagogerna som varit med från start vid Munkebergs förskola och kan jämföra då och nu. 

–  Det är stor skillnad för i dag vill vi ha en utforskande miljö där barnen får undersöka och här på vår förskola har vi nästan inga färdiga leksaker utan vi försöker få tag på material som kan bli leksaker. Förr såg det mer hemmalikt ut med gardiner och blommor.

Mer barn och mindre personal

När Carin Sjöström började jobba på Munkebergs förskola så var det på småbarnsavdelningen som då hade 12 barn på 4,5 dagisfröknar, som de då kallades.

I dag är det 15 barn och tre pedagoger, alltså fler barn och mindre personal.

Men allt var inte bättre förr.

– Det finns väldigt många saker som blivit bättre. Jag brukar säga att jag fick ett nytt jobb 1998 när vi fick en läroplan plus att vi här i Luleå startade pedagogiska nätverket. Det var en stor omvälvning för mig och det var precis det jag sökte. Jag blev jätteinspirerad och det har jag varit de senaste 20 åren, säger Carin Sjöström.

I videoklippet ovan kan du höra vad Lilly Lilja, tre år, och fyraårige Leon Myntti säger om sin förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.