Foto: Bilder från polisens förundersökning

Så ska åklagaren fälla de misstänkta i jaktbrottshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Åse Schoultz formulerar nu om gärningsbeskrivningarna i åtalet i jaktbrottshärvan.

Den huvudmisstänkte i jaktbrottshärvan friades helt av tingsrätten från åtalet som gällde att ha dödat tre björnar och tre lodjur. Trots att bilder fanns i den huvudmisstänktes mobil ansåg rätten inte att det var ställt bortom allt tvivel att det var han som utfört själva dödandet.

Jaktbrottshärvan gäller ett åtal där åtta djur ska ha dödats; en järv, tre lodjur och fyra björnar mellan åren 2012 till 2016. En del har skjutits, andra har fångats med olagliga snaror och fällor. Fem män åtalades och fälldes men friades från nästan samtliga av de allvarligaste åtalspunkterna. (Se faktaruta)

Illegal rovdjursjakt

Skriver om

När nu målet åter ska prövas av hovrätten skriver därför åklagaren om gärningsbeskrivningarna. Hon lägger till en mängd formuleringar om att huvudmannen själv dödat eller varit med när någon annan dödat djuren. Hon skriver även in alternativa gärningsbeskrivningar som jakthäleri om rätten inte anser att de kan fälla honom för jaktbrottet.

– Jag har fått rannsaka mig själv. Det är tingsrätten som dömer och säger de dansa så dansar jag, säger åklagaren Åse Schoultz.

– De ansåg att gärningsmannabeskrivningen var för snäv och då har jag breddat det.

Det är ännu oklart när jaktbrotten ska upp i hovrätten.

Så blev straffen

Tingsrättens dom kom den 10 november 2017 och har överklagats av åklagaren och fyra av de åtalade.

46-åringen även kallad huvudmannen: 1 år och 4 månaders fängelse. Fälldes för grovt jaktbrott, brott mot vapenlagen och grovt vapenbrott.

46-åringens pappa: 1 års fängelse. Fälldes för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och artskyddsbrott.

37-åringen: 1 år och 3 månaders fängelse. Fälldes för grovt jaktbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen.

39-åringen: Villkorlig dom. Fälldes för jakthäleri och vapenbrott.

Man med myndighetsuppdrag: Villkorlig dom. Fälld för jakthäleri.

Läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet