Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Håkan Bergström och fler Sandöbor om oron när Luleås industrier växer. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Skärgårdsbor rädda för flytt när Luleås gröna industri växer

Uppdaterad
Publicerad

Luleå hamn växer, SSAB bygger nytt stålverk och flera andra industrier är på gång. På andra sidan älven är de boende på Sandön oroliga för framtiden.

– Kommer det att bli så illa att vi inte kan bo kvar här längre?, säger öbon Tommy Sandberg.

Elin Lundkvist bor tillsammans med sin man och barn ute på Sandön i Luleå skärgård och bedriver lantbruk. Något som gjorts på gården i generationer sedan 1800-talet.

”Ligger och grubblar när man ska sova”

På fastlandet, bara några hundra meter bort, ska nu Luleå hamn växa och bli flera gånger så stor. Dessutom bygger SSAB ett nytt stålverk och flera andra aktörer ska också etablera sig.

Industriboomen i norr

– Man ligger och grubblar när man ska sova. Det är mycket möten och man vill verkligen hänga med i allt. För det är ju vår framtid och våra barns framtid det handlar om, säger Elin Lundkvist.

Bullret kommer att öka

Först stängdes småbåtshamnen i Strömören, öbornas förbindelse med fastlandet, och nu har de boende informerats om att bullret från Luleå hamn kommer att öka.

Men än så länge vet varken industrierna, de tiotal fastboende och de 40-tal stugägarna på Sandön hur framtiden kommer att bli.

I klippet: Mer om Sandöbornas oro och livet på ön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet