Den här bilden är från en demonstration som NMR genomfrörde i Falun i maj 2017. Foto: TT

Säpo: ”Vit maktrörelsen söker sig till andra tillställningar”

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen försöker etablera sig i Boden. I förra veckan fick de tillstånd att demonstrera på första maj.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har ett par hundra medlemmar i hela Sverige. Och trots att de inte tror på Sveriges val har de en parlamentarisk gren som jobbar med att försöka etablera sig i politiken.

Numera finns de i kommunfullmäktige på två platser i Sverige – de har ett mandat i Ludvika och ett i Borlänge. Båda kandidaterna kuppade sig in via Sverigedemokraternas öppna listor. I årets val ställer de upp i Boden och i Ludvika.

NMR Norrbotten

– Det väljarstöd som den här typer av facistiska eller nazistiska partier har och historiskt sett har haft, har varit litet. På 30-talet när de var som störst fick de drygt en procent, säger Svante Ersson, pensionerad statsvetare tidigare aktiv vid Umeå universitet, som följt de här grupperna under många år.

– De kommer att vara ett promilleparti. Allt annat vore märkligt, säger Svante Ersson.

Vill se vad politikerna ”sysslar med”

En av NMR:s kandiater i Boden är Bo Nilsson. En 71-årig bodensare med elva domar i sitt förflutna. De flesta ligger långt tillbaks i tiden men de senaste gäller att han burit en nazistisk symbol på jackan och att han eldat upp det hus han tvingades sälja mot sin vilja.

Bo Nilsson har länge varit aktiv i vit maktrörelsen och var med och startade upp Sverigedemokraterna i början av 90-talet.

Även om han vill bli folkvald vill han inte ställa upp på intervju. Men i ett mejl skriver han att syftet med att kandidera är att se vad politikerna sysslar med, Vad skattebetalarnas pengar går till och om det förekommer korruption.

Har arrangemang vid andra tillställningar

Säkerhetspolisens, Säpos, senioranalytiker Ahn-Za Hagström beskriver hur vit maktrörelsen ofta ordnar fler offentliga tillställningar i samband med val. Eftersom de själva inte lyckas locka särskilt många människor försöker de ha sina arrangemang i samband med andra tillställningar, till exempel 1 maj.

– Här är det viktigt att komma ihåg att en ökad synlighet inte är samma sak som en ökad hotbild, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR Norrbotten

Mer i ämnet