SD Luleå :”Väljarna vill ha nyval”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas besked att de fäller regeringens budget väcker positiva reaktioner hos partimedlemmar i Norrbotten.

– Vi har fångat upp vad väljare tycker i samtliga distrikt och funnit att det här är den önskan som är rådande, säger Oscar Rosengren, gruppledare för SD i Luleå.

Och så här säger Oscar Rosengren om varför partiet nu stödjer alliansens budget:

– Det här är det mest ansvarsfulla man kan göra i ett läge som detta. Vår rådande regering är historiskt svag och har varit  dålig på att hitta kompetenta människor på rätt plats

Förlora vågmästarrollen

Statsvetare tror att Sverigedemokraternas beslut att försöka att fälla regeringen kan tvinga blocken att närma sig.

Då förlorar också partiet sin vågmästarroll.

Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet trodde att SD skulle välja att lägga ned rösterna.

-Jag är lite förvånad. Det bidrar nog till att Alliansen och regeringspartierna försöker söka sig närmare varandra, säger han.

Enligt Hinnfors avstår nu SD en vågmästarposition de hade kunnat använda sig av.

-Sverigedemokraterna talade väldigt mycket om att man inte skulle taktisera. Det man gör nu är att man ställer sig bakom ett budgetförslag som innehåller väldigt stora kostnader för invandringen, vilket är partiets viktigaste fråga. Så det är svårt att se hur partiet argumenterar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.