Sverigedemokraterna i Norrbotten storsatsar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna storsatsar i Norrbotten på kommunvalet nästa år och målsättningen är att få vågmästarroller i så många kommuner som möjligt.

Efter förra valet kom partiet in i fullmäktige i Arvidsjaur, Boden och Gällivare och nu höjs ambitionerna till att få en representation i alla fjorton kommuner i Norrbotten.  

För att klara det ska en ny distriktsstyrelse väljas på ett extra årsmöte den 30 november, nya kommunföreningar ska bildas och verksamheten ska bli mer organiserad och utåtriktad.

Sverigedemokraterna i Norrbotten

– I Boden är reaktionerna väldigt positiva och i Kiruna ännu mer positiva. Nu ska vi organisera oss bättre och rekrytera kandidater till våra vallistor, säger Jeff Ahl, ordförande i sverigedemokraternas ungdomsförbund i Norrbotten och som föreslås till ny distriktsordförande.

Sverigevänligt

Han menar att Sverigedemokraterna är ett Sverige-vänligt mittenparti som värnar om en stark välfärd i form av vård- och omsorg, skola, försvar och rättsväsende.

– En av våra absolut starkaste väljargrupper är konservativa arbetare. Vår politik tilltalar dem. Det ser vi inte minst i Kiruna, säger Jeff Ahl.

I förra riksdagsvalet röstade nästan sex procent, mer än var 20:e kirunabo på Sverigedemokraterna och det var mest i länet, men röstetalet var lägre i kommunvalet och det vill partiet  ändra på.

Symbolfråga

Sverigedemokraterna i Norrbotten är starka motståndare till att det byggs en moské på Hertsön i Luleå.

– Det är en stor symbolfråga. Själva byggnaden är ett uttryck för islam i Sverige och jag ställer inte upp på deras värderingar. Då ska det inte heller vara böneutrop och moskéer som manifesterar det de står för, säger Jeff Ahl (SD).

Partiet kräver också att ett stopp för omskärelse av barn i Norrbotten, att kommunala hyresrätter företrädesvis förmedlas till svenska medborgare och att invandringen begränsas.

– Vi vill inte strypa invandringen, vi vill minska invandringen till hanterbara nivåer, det är det som är vårt budskap, säger Jeff Ahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigedemokraterna i Norrbotten

Mer i ämnet