Sverigedemokraterna kan överraska i kommunalvalen tror statsvetare

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna går inte att önska bort. Partiet kommer inte att försvinna. Det säger statsvetare Håkan Myrlund till Nordnytt.

– Jag tycker att Sverigedemokraterna har en högt driven ambition med vågmästarroller. I Norrbotten finns det många kommuner med en stark S och V majoritet och om man tänker att Miljöpartiet går framåt så blir det nog svårt att få en vågmästarroll i Norrbottens kommuner. Det säger statsvetare, Håkan Myrlund.

Håller inte rent

Kristina Zakrisson, (S) kommunalråd i Kiruna säger att hon känner olust.

Olusten kommer nog mycket av de grupper som ligger i utkanten av SD. Alltså våldsbenägna grupper av typen Hells Angels och andra som funnits och varit starka i Norrbotten.

Håkan Myrlund tror att en grupp som Hells Angeles kan komma att stödja Sverigedemokraterna.

– SD säger att de försöker hålla rent men det gör de knappast. Nu har de ju plockat in Kenth Ekeroth i värmen igen.

Samtidigt anstränger sig partiet att bli rumsrent och mer accepterat.

– De genomför en ordentlig utbildningssatsning där de lär sig hur man ska uppträda. De utbildar kandidater till regionala och kommunala val som lär sig lagstiftningen och är kunniga på olika frågor och som inte ska göra bort sig. De hämtar inspiration från Frankrike och Le Pen.

Försvinner inte

Var finns det röster i Norrbotten att hämta för Sverigedemokraterna?

– Jag tror att Kristina Zakrisson har ett korn av sanning när hon pratar om konservativa arbetare. I Skåne ser man gamla varvsarbetare som tröttnat på den politik som förs.

Men det finns en skillnad mellan Skåne och Norrbotten. Håkan Myrlund tror inte att främlingsfientligheten som finns hos SD går hem i norra Sverige.

– Skåne är ju ett gammalt brunt område, säger han.

– Men det finns en  känsla hos människor att politiker bara talar till väljarna och inte med väljarna. Varför pratar man inte med dem som röstat på Sverigedemokraterna utan väljer att sitta i statshuset och hoppas att det går över. Men partiet kommer inte att försvinna.

Håkan Myrlund tar exemplet Mona Sahlin och säger att hon på sin tid var mycket bättre på att diskutera än vad många politiker är idag.

– Den person i Norrbotten som beter sig annorlunda mot väljarna än andra politiker är Karl Petersen ( socialdemokratiskt kommunalråd i Luleå som avgår vid årsskiftet), säger Myrlund. Hans sätt att vara mot omgivningen spelar stor roll.

Karl Petersen har profilerat sig som en politiker med täta och otvungna kontakter med väljarna.

Invandringen

Håkan Myrlund tror också att politikernas ovilja att tala om invandringen i Sverige är en faktor som bidrar till Sverigedemokraternas framgång.

– Politiker vill inte tala om brottslighet och invandring. I Sverige får man inte diskutera vilka som sitter i fängelse och har begått brott. Man får inte peka ut någon grupp. Ändå vet alla att den stora majoriteten som begår brott och sitter i fängelse är svenskar. Men eftersom det här är en diskussion som finns bland människor så tycker jag att politiker måste diskutera och ge förklaringar. Att detta inte görs irriterar folk.

Kristina Zakrisson säger att partiet har misslyckats. Vad säger du?

Ja man har inte fört en diskussion från väljarnas utgångspunkter utan skjutit in sig på ett antal uttryck från Sverigedemokraterna istället för att diskutera varför partiet växer. Det finns en förklaring till varför var 20:e Kirunabo röstade på SD i förra riksdagsvalet.

– Sverigedemokraterna kommer att driva sina hjärtefrågor som är vård, skola och omsorg. Det skiljer sig inte så mycket från andra partiers men deras satsningar ser annorlunda ut. När det gäller skolan till exempel har de helt andra synpunkter och grundvärderingar än andra partier, säger Håkan Myrlund.

Överraskning väntar

– När man får så många röster i ett riksdagsval så kommer nästa överraskning att bli att många röstar på partiet också i kommunalvalet. Men framgången kommer att avgöras av vilka kandidater Sverigedemokraterna för fram, säger Håkan Myrlund som tror att den nya generationens kandidater är välutbildade ungdomar.

– Man måste vara beredd på att politik förändras och att det går snabbare idag än tidigare.  Förr hade folk grundvärderingar som man inte avvek ifrån. Nu byter folk mycket lättare parti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.