Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barn i Luleå berätta varför de tycker att hbtqi är viktigt Foto: Linus Nilsson/SVT

Hör barn i Luleå berätta varför de tycker att hbtqi är viktigt

Publicerad

Färger i regnbågens alla färger, flaggor av olika nationaliteter och sång med uppmaningar som att man inte ska vara rädd för att vara annorlunda. Så avslutade eleverna på Porsöskolan i Luleå sin regnbågsvecka.

Regnbågsveckan går ut på att eleverna får lära sig om hbtqi-frågor. Enligt rektor Stefan Eriksson har det att göra med att skolan stävar efter att vara fri från diskriminering samt kränkande behandling och temat är att eleverna ska känna sig trygga.

Porsöskolan har jobbat med frågorna sedan 2015 när skolan blev hbtq-certificerad.

– Vi har många barn från olika länder och det här är ett sätt som vi jobbar med diskrimineringsfrågorna som finns i läroplanen, säger Stefan Eriksson.

Utbildningen anpassad beroende på ålder

Utbildningen har sett lite olika ut beroende på hur gammal barnen varit. I sexan har Röda korset kommit in och föreläst och till de yngre barnen har lärarna pratat om att det är okej att vara olika.

Skolans personal har en grundkunskap i hbtqi och det innebär att lärarna är beredda att svara på frågor som kommer upp.

– Det kan vara tydligt ganska tidigt för en del barn och då vill vi kunna ha vuxna som kan prata om frågor kommer upp, säger Eriksson.

30 språk på 200 elever

Porsöskolan har ett flertal nationaliteter på skolan och rektorn uppskattar att det finns uppåt 30 olika språk bland de drygt 200 eleverna. Han tror att det finns mycket att vinna över att prata olikheter i miljöer där det finns en stor mångfald.

– Vi har ju hittat en låt ”var inte rädd – jag är din vän”. Där sjunger man ”du är inte udda för att man bär slöja eller ber till buddha” men det här ska vara ett ständigt pågående arbete, säger Stefan Eriksson.

Hör barnen från regnbågsparaden i videoklippet.

RFSL är riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. De grundades 1950, har 7 000 medlemmar och 36 avdelningar över landet.

Hbtqi ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

RFSL erbjuder en utbildning i arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv. Efter genomförd utbildning får kunden ett hbtqi-certifika

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.