Se hur Gropen i Malmberget har vuxit under tio år

Uppdaterad
Publicerad

Under tio års tid har Bjarne Isaksson dokumenterat den stora Gropen i Malmberget från sin flygmaskin. På bilderna ser ni hur gropen har förändrats och framför allt vuxit österut under de senaste åren.

Det var 1971 som taket på det så kallade Kaptensmagasinet släppte och det som skulle bli den riksbekanta Gropen öppnade sig i det som då var mitt i samhället.

Redan 1974 tvingade Gropen fram en flytt av Malmbergets kyrka och 1979 tvingades man spränga samrealskolan.

Detta var starten på den stora omvälvning som skulle drabba Malmberget under de kommande decennierna och som nu börjar närma sig sin slutpunkt.

Bjarne Isaksson är född på Kilen, men flyttade redan som liten till Malmsta där familjen byggde egnahem 1956-57. Han tog senare över huset på Järpvägen där han fortfarande bor kvar.

Han har alltså kunnat följa Gropens utveckling under åren på nära håll och under de senaste tio åren har han fotograferat den från luften varje år.

– Jag har en flygmaskin tillsammans med min svåger och från luften ser man verkligen förändringarna. Det hela känns ganska tragiskt, säger han.

Gropens utvidgning märks av i vardagen, även från markplanet.

– För varje år får man ju köra att större omvägar in mot stan. Man förlänger ju vägen hela tiden i takt med att Gropen växer. Fast nu när allt börjar vara stängt i Malmberget har man ju inga ärendet dit mer.

I klippet ser ni Bjarne Isakssons bilder mellan 2008-2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.