Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när förbandet K 4 kyrkmarscherar genom Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Se när krigsförbandet kyrkmarscherar genom Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 80-talet har Försvarsmakten marscherat från regementet i Arvidsjaur till kyrkan. I år deltog 150 stycken i den två kilometer långa kyrkmarschen som avslutas med en jullunch.

Den anrika traditionen har hållits vid liv i ungefär 40 år och hela krigsförbandet vid Norrlands dragonregemente, K 4, deltar.

Att slutdestinationen är kyrkan är ingen tillfällighet.

Försvaret i Arvidsjaur

– Försvarsmakten och kyrkan har alltid haft ett nära samarbete. Det har med krigets krav att göra och vi har korum* och deltidsanställda präster som stöttar i fält, säger Morgan Gustafsson, stabschef och överstelöjtnant vid K 4.

Se förbandet marschera

Marschen startade vid 8-tiden på fredagsmorgonen och från regementsområdet till Arvidsjaurs kyrka är det ungefär två kilometer i 18 graders kyla. Väl framme på plats väntade kommunledningen för att tacka och förbandet avslutade förmiddagen med en årlig jullunch.

– Det handlar om en vi-känsla och de som inte deltar i marschen kommer till kyrkan, säger Morgan Gustafsson.

* Korum är ett en militär gudstjänst inför samlad trupp.

I klippet ser du när krigsförbandet marscherar genom Arvidsjaur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret i Arvidsjaur

Mer i ämnet