Senaste nytt om coronaläget i Norrbotten

Senaste nytt om coronaläget i Norrbotten

Senaste nytt om coronaläget i Norrbotten

Senaste nytt om coronaviruset i Norrbotten

Pinnat inlägg

Daglig rapportering om covid-19 upphör

Från och med måndag 14 februari upphör Region Norrbottens rapportering om antal nya fall av covid-19 i länet.

Anledningen är att provtagningen för allmänheten har upphört efter att Folkhälsomyndigheten tagit bort rekommendationen för allmänheten att testa sig vid symtom.

Den redovisning som skett över hur många sjukhusinlagda patienter som har covid-19 upphör också från och med måndag 14 februari.

En ökande andel av de inlagda patienterna vårdas för annan orsak samtidigt som de också har covid-19, vilket gör att statistiken minskar i relevans och träffsäkerhet.

Region Norrbotten har inte heller möjlighet att på begäran redovisa antal inlagda patienter på ett korrekt sätt. Veckovisa rapporter kommer att publiceras som tidigare.

Pinnat inlägg

Det här gäller från den 9 februari

Från och med i dag kommer provtagning fokusera på personal och patienter inom hälso- och sjukvård och omsorg – men utelämna den breda allmänheten.
Region Norrbotten råder att alla över 12 år bör vaccinera sig och att man ska stanna hemma och undvika kontakt med andra om man har symptom.

Vuxna ovaccinerade personer bör undvika trängsel och stora folkmassor inomhus och riskreducerande åtgärder inom hälso- och sjukvården samt omsorgen bör finnas kvar.

Eva-Britt • Hur ska "vanligt folk" veta om smittan går upp eller .ner? Är 72 år och behöver t.ex gå och klippa mig. Kan jag det?

Hej Eva-Britt. Naturligtvis kan du gå och klippa dig, det finns inga restriktioner som avråder dig från det. Med det sagt finns det ingen garanti för att du inte blir smittad av olika virus när du kommer i kontakt med människor.

Johanna • Novavax vaccinet ska komma nu i februari. När?

Hej Johanna! Vi har tyvärr inget datum men enligt en tidigare artikel har Sverige bokat fyra miljoner doser.

En fjärde vaccindos mot covid-19 rekommenderas bland annat mot alla över 80 i Norrbotten.

Region Norrbotten meddelade på måndagen att alla över 80 år samt personer med hemtjänst eller boende på särskilt boende kommer att erbjudas en fjärde vaccindos.

Ett brev med information kommer att skickas ut till målgruppen. Det ska ha gått minst fyra månader sedan dos tre togs.

– Folkhälsomyndigheten har precis gått ut med nyheten om dos 4 och vi står redo att ta emot alla i målgruppen, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinationssamordnare.

Alla som har tillgång till dator, surfplatta eller mobiltelefon och e-legitimation kan boka tid digitalt. Det är samma tider som erbjuds oavsett om man bokar digitalt eller via telefon.

Den som inte har möjlighet att boka tid digitalt kan boka på telefon 010-452 63 03 på svenska, engelska eller finska.

Egon • Munskyddskrav på apotek tycker jag borde vara ett krav. Eftersom man kan vara smittsam utan att veta om det.

Matte • Till Åsa, vi får hoppas att det kommer gå bra och efter något år så kommer forskare kunna titta i backspegeln och se vad vi bör ha gjort och inte gjort. Inte så lätt att veta vad som gör skillnad i "farten".

Vårdpersonalen i Norrbotten slår larm att sjuka anhöriga trotsar besöksrestriktionerna. ”Ibland blir det otrevliga situationer”, säger Sandra Senbom, på Sunderby sjukhus.

Region Norrbotten meddelar att sjukvården är fortsatt mycket ansträngd – och att besöksrestriktionerna finns kvar. De finns kvar för att skydda sköra patienter.

Men trots detta slår vårdpersonalen larm om anhöriga som försöker komma in på sjukhuset, ibland även fast de har
förkylningssymtom och personal på plats säger nej.

– Vi får diskutera med anhöriga varje dag och ibland blir det otrevliga situationer när folk inte respekterar att vi säger nej. En del vill komma in trots att de själva är sjuka, säger Sandra Senbom, på akutmottagningen på Sunderby sjukhus.

Det finns liknande vittnesmål från hela länet och alla delar av sjukvården.

– Det är alltid vårdpersonalen som har sista ordet. Om de säger att du inte får komma in så gäller det. Våra vårdinrättningar är ingen allmän plats där du har rätt att vistas, säger Moa Bjerner, regionchefläkare.

Dyker en upp utan tillåtelse kan man alltså få räkna med att få åka hem.

– När det gäller vård vid livets slut, barn och personer som behöver extra stöd, till exempel på grund av hög ålder eller funktionsnedsättningar, kan bedömningen vara något generösare än för vuxna i allmänhet, säger Moa Bjerner.

Åsa • Det blev mycket skrivande här så avslutar med det här. Det blir en form av indirekt diskriminering när samhället inte är tillgängligt på lika villkor för alla!
Och till Matte;
Jag har själv handlat på nätet under 2 år det mesta jag behövt och det kostar en hel del och man blir väldigt isolerad.
Min erfarenhet de gånger jag gjort ärenden i någon butik är att det är människor i åldern 30-60 som verkat vara mest oförsiktiga.
Alla har vi väl längtat efter att smittan ska minska och att det ska vara 0 st IVA patienter så att vi kan få börja leva normalt igen.
Det finns ju redan många lagar och regler i samhället vi följer utan att protestera, som tex rökförbud i city och i princip överallt! Förbud att ta med hundar i butiker osv
Att behålla lite allmänna restriktioner och rekommendationer så att alla behandlas någolunda lika hade inte varit så stor uppoffring. Ingen skulle dött av det som sagt!
Och folk skulle ha kunnat festa, resa och leva loppan bäst de ville ändå.

Matte • Till Åsa, Vad då större försiktighet? Är något jag observerat under den här pandemin så är det just äldre som, tex nyser och drar ner sina eventuella munskydd och hostar sig fram under sina veckohandlingar på tex Coop. Dom som nu känner sig oroliga får helt enkelt lösa sina behov på annan väg. Men det är ju min högst personliga åsikt och är glad att vi äntligen lämnar hysterin bakom oss.

11 februari – ett nytt dödsfall

• I dag vårdas 36 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav 3 på C-IVA.

• Totalt 313 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början.

• Till och med vecka 5 har 198 918* personer fått en dos vaccin mot covid-19 och 195 182 personer har fått två doser. (källa: Folkhälsomyndigheten).

* Vaccinsiffran dos 1 var högre den 3 februari men har justerats i efterhand.

Moa • Klart att friska personer som inte följt restriktionerna och burit på smittan har smittat de som är svaga och som därigenom är mer mottagliga. Det säger sig självt.

Jag tycker som Åsa att det är anmärkningsvärt hur läget snabbt förändrades från dag till annan. Ena dagen pandemi, andra dagen är den borta. Precis som om den aldrig funnits. Och som Ulla skrev: Visst är det val i år! Men priset kan bli dyrt, för "som man bäddar får man ligga".

Men om man är egoist och odödlig och lever som vanligt, då är allt bra. Vadå restriktioner, varför bry sig om sina medmänniskor?! Bara man själv får leva fullt ut. Men att mer eller mindre landsförvisas till Kina och Nordkorea för att man är rädd om sitt liv, det är hårt.

Om Regeringen och FHM bemödat sig om att "stänga ner" från början hade vi kanske haft en helt annan situation idag. Istället för att komma med råd och vädjan som enbart lett till att det blivit två grupperingar, för och emot. En som försöker göra rätt, en andra som ger sig rätten att leva fullt ut. Och det är inte så svårt att räkna ut vem som är den stora förloraren.