Sjunkande bopriser i fyrkantenområdet Foto: SVT

Sjunkande bopriser vid kusten

Uppdaterad
Publicerad

Den första mars införs nya amorteringskrav på bostadslån. Priserna på bostäder sjunker nu i fyrkantenområdet men från mäklarhåll tror man inte att det är de nya kraven som är orsaken.

Det är framför allt i Luleå och Boden som priserna på bostäder sjunkit något de senaste månaderna.

– Budgivningarna är inte lika häftiga som de var för ett år sen. Vår bedömning är att priserna på bostadsrätter i Luleå har gått ned med mellan 5 och 10 procent under hösten, säger mäklaren Daniel Larsson på Svensk fastighetsförmedling i Luleå.

Enligt luleåmäklaren är orsaken till prisnedgången framför allt att många nyproducerade lägenheter varit ute till försäljning under hösten.

– Många köpare som i vanliga fall skulle ha köpt en begagnad lägenhet har istället köpt en ny. Sen så har storstadsfenomenet med en nedgång på bostadsmarknaden till viss del spritt sig över landet, säger Daniel Larsson.

Nytt amorteringskrav har liten påverkan

Den första mars 2018 införs ytterligare amorteringskrav för de som lånar mer än 4,5 procent gånger sin bruttoinkomst per år. Men Daniel Larsson tror inte att det nya kravet kommer påverka priserna i Norrbotten nämnvärt.

– Luleåpriserna kan tyckas höga men de är inte så höga så att det kommer att ha någon större betydelse, utom för enskilda personer, framförallt singelhushåll som ska köpa sin första bostad, säger han.

Större efterfrågan än utbud i Luleå

Daniel Larsson tror inte heller att prisnedgången kommer att fortsätta. 

– Jag tror den här nedgången har varit. Vi tror på en fin marknad under nästa år där priserna vänder tillbaks lite grann, säger han

– Efterfrågan är fortsatt stor i Luleå kommun, större än utbudet, fortsätter han.

I Norrbotten är det framför allt i Luleå, Boden och Piteå som priserna sjunkit något de senaste månaderna. I Malmfälten fortsätter bostadspriserna att stiga. I länets små kommunerna är antalet försäljningar för litet för att det ska finnas någon statistik. 

Statisitk över bopriserna i Norrbotten

Luleå: bostadsrätter 3 mån -2,3 %, 12 mån + 4,4 procent, villor 3 mån  -2,2%, 12 mån -1,7 procent.

Boden: bostadsrätter 3 mån -20,4 %,  12 mån -4,0%, villor 3 mån -1,5%  12 mån + 8,3%

Kalix: villor 3 mån +6,0%, 12 mån +14,1%

Kiruna: villor 3 mån +16,2%

Piteå: villor 3 mån -2,2 %, 12 mån +4,9%

Källa: Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.