Familjen Aderot i Luleå har både sålt en villa och köpt en ny.

Villapriserna faller i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Senaste månaderna har även villapriserna i Norrbotten mattats av något. Familjen Aderot i Luleå valde att sälja sitt hus strax innan årskiftet och direkt köpa ett nytt.

Trots mammaledighet med två småtjejer fulla av energi och att flyttlasset snart ska gå så är det ovanligt lungt här på Rökvägen 33 i  Luleå där familjen bor.

– Än så har vi inte förberett oss någonting. Vi är väldigt spontana när vi flyttar. Vi packar samma kväll och sätter det i släpet och så kör vi bara, så gör vi. Och när vi flyttade hit där vi bor nu så gjorde vi samma sak och då var tavlorna uppe på kvällen samma dag, säger Linn Aderot från Luleå.

Tänkte bygga om först

För bara några veckor sen sålde familjen Aderot det här huset och skrev på kontrakt för ett nytt, bara några kvarter bort

– Vi hade egentligen planer på att bygga om vårt befintliga hus men sen dök det här huset upp och vi kände att läget är helt rätt för oss och det är dit vi vill flytta. Så då strök vi de gamla planerna och var lite spontana och hoppade in på det nya istället för vi behövde större då vi har två barn och här finns bara två sovrum varav ett är väldigt litet, säger Linn Aderot.

Priserna har sjunkigt mer i Luleå

De senaste tre månaderna har prisutvecklingen på villor i Norrbotten backat  minus 3,4 procent enligt svensk mäklarstatistik.

Men när det gäller hela året så har faktiskt prisutvecklinen blygsamt plussat 1,2 procent.

Tittar man på hur det ser ut i enbart Luleå, där familjen Aderot bor och har gjort husaffärer nyligen, så har priserna på villor sjunkit med närmare fem procent de senaste månaderna.

Alltså gynsamt för köpare och sämre för säljare.

– Vi hoppas ju att vi har köpt nu när markanden har svalnat av lite, att vi har fått kanske lite rabatt på vårt nya hus och att det kan göra att om vi någon gång skulle vilja sälja så får vi åtminstone tillbaka pengarna och kanske en vinst, säger Linn Aderot.

Dyrare månadskostnad

Om exakt en månad flyttar de in i sitt nya större hus på Mjölkudden. Månadskostnaden kommer att öka men de nya amorteringskraven som börjar gälla från och med den första mars berör inte Familjen Aderot.

– Vi slipper det eftersom vi gjorde affären innan de nya reglerna träder i kraft och tanken är nu att vi ska bli gamla i det här huset som vi just köpt, säger Linn Aderot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.