Skidgymnasiet överger Dundret

Uppdaterad
Publicerad

Skidgymnasiets alpina elever i Gällivare tvingas pendla tolv mil enkel väg till Kiruna för att träna. Orsaken är att Dundret vill ha mer betalt av skidgymnasiet för att eleverna ska få tillgång till backarna.

Dundret dras med ekonomiska problem. De senaste årens tunga investeringar i hotell och liftsystem har inte gett intäkter i tillräcklig grad.

Nu sitter Dundrets ledning i omförhandlingar om träningsvillkoren för Gällivare SK:s alpina sektion. Däremot har förhandlingarna redan kört fast om ett nytt avtal med skidgymnasiet för att kunna nyttja backen på dagtid.

Krisen på Dundret

Resultatet blir att eleverna får träna i Luossavarabacken i Kiruna, och i viss mån i Kåbdalis.

– Det komplicerar ju ganska mycket när det går bort så mycket tid bara till resor. Det tar ju mycket av tid som vi har haft för läxläsning och träning utanför backarna, säger sistaårseleven Li Aunes från Stockholm.

Skidgymnasieeleverna kan nyttja de ordinarie öppettiderna på kvällar och helger, men de har 15 schemalagda träningstimmar i veckan och behöver kunna träna på dagarna.

– Dessutom är vi ofta bortresta på tävlingar på kvällar och helger, säger eleven Petrea Norgren.

Per Wennebjörk är biträdande gymnasiechef på Lapplands komunalförbund som samlar gymnasieskolorna i Gällivare, Kiruna, Jokkmokk och Pajala.

– Dundrets ägare tog kontakt med oss och med Gällivare kommun under hösten om att man hade planer på andra öppettider och vi troligen inte skulle gå ha träningstider efter årsskiftet. Där är vi nu och faktum är att vi inte har någon anläggning för tillfället.

Han tillägger:

– Det är jättetråkigt för Dundret är en av de bästa anläggningarna som finns.

Dundret Sweden AB har precis anställt ny vd efter tre avhopp på mindre än ett år. Nytillträdde Fredrik Jakobsson är idrottsprofil i Norrbotten efter sin karriär som utövare i nordisk kombination med VM-deltagande på meritlistan.

Han hänvisar dock kommentarer till styrelseordförande Patrik Burman som vi hittills inte har lyckats komma i kontakt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Dundret

Mer i ämnet