Två skogsbränder startade norr och nordväst om Moskosel på söndagen. Foto: SVT Design

Skogsbränder norr om Moskosel

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har fått kontroll på en skogsbrand vid Iggejaur i Arvidsjaurs kommun, men har nu fått dela styrkan till ännu en brand ett par mil ifrån den första.

Första larmet kom runt halv sex på söndag kväll från Iggejaur, norr om Moskosel och någon halvmil från E45. Moskosel brandvärn och Arvidsjaurs räddningstjänst åkte ut och kunde trots blåsigt väder få kontroll på branden som uppskattas ha täckt cirka en hektar.

– Den är under kontroll, det blåser en hel del men det klarade sig. Det gick mot en väg så vi hade ett bra stopp där också, berättar Ulf Lundström som är räddningschef i beredskap.

I samma andetag berättar han att det nu är en till brand cirka 2 mil bort, vid Gaddegielas. Bränderna ska inte hänga ihop utan skils åt av Piteälven, och den senare är enligt larmet inte stor men risken finns att den sprids med vinden.

– Räddning är på väg dit. Det är inringt att det är markbrand, och halva styrkan har åkt från den största branden, säger Lundström.

Artikeln kan uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.