Foto: TT

Skoterböter kan betalas tillbaka

Publicerad

Sedan det uppdagats att de kommunala skoterförbuden som utfärdats de senaste 20 åren är ogiltiga kan de som dömts till böter ansöka om att få tillbaka pengarna.

Straffsatsen för att köra i ett tillfälligt förbudsområde har varit penningböter på mellan 1000 till 1500 kronor.

Inte stöd i lag – böter kan betalas tillbaka

Men sedan regeringen upptäckt brister i terrängkörningsregelverket är de senaste 20 årens kommunala skoterförbud alltså ogiltiga vilket möjliggör för dem som har fått böter efter att ha kört i tillfälliga terrängkörningsförbudsområden att ansöka om resning i domstol.

– Jag har inte fördjupat mig i den frågan men jag tror att det kommer bli så att det inte sker en automatisk rättelse utan den som har fått ett bötesföreläggande får begära resning med hänvisning till att det inte var enligt gällande lagstiftning, säger Ann-Catrin Fredriksson, jurist vid Kiruna kommun.

Få har dömts

SVT Nyheter Norrbotten har pratat med både poliser och naturbevakare om hur stort problemet har varit att skoterförare kört i förbudsområden. De berättar att det inte har utdelats många böter i de tillfälliga skoterförbudsområdena under åren. 

Det bekräftar även regeringspromemorian där står det att målökningen för domstolarna med resningsansökan bedöms vara ytterst marginell eftersom böter har dömts ut i en väldig låg volym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer