Enligt tingsrättens mening stämmer uppgifterna om att skottet avlossats i omedelbar närhet av bilen bättre än att det avlossades på avstånd. Foto: Bild från tingsrättens dom

Sköts av polis efter biljakt i Luleå – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man som sköts i samband med en biljakt i Luleå tidigare i år döms till ett års fängelse. Han döms på fem åtalspunkter – bland annat för våld mot tjänsteman och grov vårdslöshet i trafik.

Det var den 6 februari som en polispatrull i Luleå inledde ett förföljande på bilföraren på Hertsölandet i Luleå. Patrullen prejade mannens fordon av vägbanan men när de lämnade sitt fordon och skulle gripa mannen tog föraren ny fart i riktning mot en av poliserna.

Sköt föraren genom vindrutan

Polismannen hann dra sitt tjänstevapen och avlossa ett skott som gick genom vindrutan och träffade föraren i ena axeln. Ett ögonblick senare blev polisen påkörd i en hastighet som han själv uppskattar till 30-40 kilometer i timmen.

Den nu dömde mannen har en annan bild av händelseförloppet och hävdar att han inte körde på polisen, att skottet snarare avfyrades framifrån och på distans.

Tingsrätten gör dock bedömningen att kulans snäva vinkel genom vindutan inte kan ha skjutits framifrån. Dessutom har åklagaren kunnat bevisa att det fanns klarlack från motorhuven på polisens byxben som stämmer överens med fordonets.

Döms på fem åtalspunkter

Mannen döms på följande fem åtalspunkter.

  • Våld mot tjänsteman
  • Grov vårdslöhet i trafik
  • Olovlig körning, grovt brott
  • Narkotikabrott, tre tillfällen
  • Dopningsbrott, ringa, om förbud mot vissa dopningsmedel

Försvaret kommer överklaga domen

Påföljden blir ett års fängelse och mannen ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till polismannen. Senast den 10 november kan domen överklagas och till Norr media säger mannens försvarsadvokat, Magnus Söderling, att han kommer göra det.

Han menar att tingsrätten lagt för stor vikt vid polismannens berättelse.

– Det är i mångt och mycket en välskriven dom, men vi menar att man trots allt bortser av betydelsen av vissa objektiva fynd som vi från försvaret har tryckt på, säger han.

Initialt utreddes även polismannen för brott, misstänkt för vållande till kroppsskada alternativt tjänstefel. Den utredningen lades ner i april sedan chefsåklagare Joakim Zander bedömt att polisen handlade i nödvärn.

På polisens uniformsbyxor säkrades spår av bilens klarlack. Foto: Bild från tingsrättens dom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.